Mostar Film Festival

MOFF iz revije filma prerastao u filmski festival glumca

09.11.2016.
u 08:00

Novo izdanje Mostar Film Festivala - festivala filmske glume koji je, u organizaciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan do sada djelovao pod nazivom Dani filma Mostar, predstavljeno je javnosti jučer na konferenciji za novinare.

Dani filma prerasli su u festival glumca, imaju novi izgled, a tu su i članovi žirija koji će odlučivati o nagradama glumcima.

Četiri programa

“Mostar Film Festival (MOFF), koji je iz filmske revije u svom desetom izdanju prerastao u festival glumca, ponudit će četiri programa. U natjecateljskom dijelu od ove godine MOFF će nagradom ‘Stablo ljubavi’ nagrađivati najbolje ženske i muške glavne te sporedne uloge, kao i najboljeg debitanta.

Naš ovogodišnji vizual želi usmjeriti pozornost na glumce, s obzirom na to da su upravo oni u središtu festivala te bih također htjela naglasiti kako smo upravo mi ‘krivci’ za akciju postavljanja šešira po gradu Mostaru, koja nam je poslužila kao zanimljiva uvertira u cijelu ovu filmsku priču”, rekla je Knezović Lasić.

Članove žirija Mostar Film Festivala čine novinarka i filmska kritičarka Sandra Rančić, novinar i filmski kritičar Dževdet Tuzlić, španjolski fotograf Jaime Olabarri Powell te predsjednik žirija glumac Velibor Topić.

Direktor festivala Slaven Knezović predstavnike medija podsjetio je na povijest festivala i organizacijske muke na koje su naišli u samim počecima.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da je naša udruga Oktavijan napredovala do te mjere da smo u ovoj godini napravili ovako velik iskorak i prerasli u filmski festival.

Za 1. dane filma moto nam je bio ‘Ovo nisu dani poljoprivrede’, a simbol nam je bio kukuruz, dok smo danas od kukuruza dogurali do šešira, što je, vjerujte, veliki raspon i pokazuje da je Hercegovina plodno tlo za audiovizualnu umjetnost”, istaknuo je Knezović.

Mostarski glumac dodao je kako će na ovogodišnjem festivalu biti prikazana i zatvorena projekcija filma “Mrtve ribe plivaju na leđima”, čije se snimanje odvijalo u Mostaru, te kako se nada da snimanje filmova u ovom gradu ubuduće neće biti iznimka nego kontinuitet.

U natjecateljskom dijelu programa ovogodišnjeg MOFF-a bit će prikazano osam filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Osim natjecateljskog dijela, u kojem će stručni žiri birati najbolja glumačka ostvarenja u filmovima iz regije, publici u Mostaru će se od 24. do 30. studenoga prikazati i studentski, dokumentarni i dječji filmovi u programima koje je predstavio izvršni producent festivala Ognjen Džinić.

“U dokumentarnom programu naziva Docuspectre prikazat ćemo najnovije dokumentarce iz regije, a posebno smo ponosni na naš program sa studentima u kojem će studenti akademija iz regije predstaviti svoje radove. U dječjem programu prikazat će se filmovi rađeni po dječjim školskim lektirama, a održat će se i radionica za studente glume, Masterclass, te konferencija o autorskim pravima”, rekao je Ognjen Džinić.

Dokumentarni i dječji dio

Ispred generalnog pokrovitelja festivala HT-a Eronet, medijima se obratila i Misijana Brkić Milinković, koja je istaknula zadovoljstvo činjenicom da je upravo HT Eronet prepoznao kvalitetu i značaj jednog ovakvog festivala, te da je to suradnja koja već traje i nada se kako će trajati i rasti i u sljedećim godinama.

Inače, 10. mostarski filmski festival održat će se od 24. do 30. studenoga 2016. godine. Sve projekcije bit će prikazane u dvoranama Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?