Dani hrvatskog filma u Orašju

Mladi i daroviti glumci u Orašju pripremaju film koji će biti prikazan na festivalu

20.06.2021.
u 18:32

Postoje megafestivali poput onih u Veneciji, Berlinu, Cannesu koji su okupljalište svjetske filmske elite i na kojima sve pršti od glamura te oni “mali” poput oraškog koji promovira hrvatsku filmsku produkciju, piše Večernji list BiH

“Mali” čovjek

Ipak, ovi drugi nisu mali jer su manje vrijedni, jer takvim se festivalima pronalazi put do “malog” čovjeka, onog istinskog zaljubljenika u film koji, unatoč svim modernim sredstvima komunikacije, ostaje vjeran filmu na filmskom platnu.

Posavljaci tako žive puna dva i pol desetljeća uz magiju velikog ekrana, u svijetu filmske umjetnosti koju je u vidu filmskoga festivala, kao svoju najveću ostavštinu svojem rodnom kraju, ostavio velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević.

U tom neprekinutom nizu najveće kulturne smotre Posavine, pa i regije, Orašje se u festivalske dane pretvara u jednu veliku filmsku radionicu. Od kada Ivo festival prati s neba, negdje sa svojeg skrovitog mjesta uz Savu, onako neupadljivo kako je to radio sve godine dok je fizički bio s nama i pratio svaki detalj filmske fešte u svojem rodnom kraju, uvertira pripada mladim darovitim glumcima koji još nisu izrasli u glumačke veličine.

Hrvatska matica iseljenika kao vjerni pratitelj oraškog festivala, koji je u međuvremenu dobio i novo ime kako i dolikuje takvoj manifestaciji nazvanoj po njezinu inicijatoru - filmski festival Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”, pobrinula se za organiziranje i osmišljavanje nove filmske radionice u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, Bosne i Hercegovine i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina.

Uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića, radionica će se održati od 26. kolovoza do 1. rujna 2021. godine.

Filmska radionica započinje prije otvaranja 26. Dana hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju, a posljednjeg dana u sklopu festivala prikazat će se i film sudionika. Cilj radionice je mlade buduće filmaše upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije.

Filmska radionica novi je projekt Hrvatske matice iseljenika kojim pokazuje da i u doba koje nam nosi nove izazove programi idu dalje. Radionica je besplatna, a svi daroviti mladi umjetnici koji se žele pridružiti još uvijek to mogu učiniti.

Prijatelj festivala

- Prošlogodišnja predivna premijera pokazala je koliko mladi imaju talenta, samo im treba stvoriti okvir za rad i njihovu kreativnost. Taj okvir i ovom radionicom stvara Hrvatska matica iseljenika, istinski prijatelj filmskoga festivala u Orašju, uz koji je svojom značajnom potporom od samoga početka i, naravno, profesionalni i prijateljski domaćin i suorganizator radionice Centar za kulturu Orašje. Očekujemo zaljubljenike u filmsku umjetnost, mlade koji se žele uputiti na daljnje školovanje vezano uz filmsku umjetnost i one koji svoje znanje žele obogatiti, da nam se i ove godine pridruže u “maloj Puli” - pozvala je uime HMI-ja Zagreb voditeljica tog projekta Nives Antoljak.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju tradicionalno koncem ljeta od 1995. godine, a tvorac i idejni začetnik je hrvatski glumac Ivo Gregurević.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?