U Širokom Brijegu predstavljena knjiga poezije"Mjesečeve balade" Mirjane Barać; među predstavljačima bili fra Ante Marić i Miljenka Koštro, stihove čitala Vesna Mandić, a program vodila Marija Lovrić

Mirjana Barać, spretno i dostojanstveno, ono što doživljava - zarobljava u pjesme

storyeditor/2023-06-21/mirjana1.JPG
22.06.2023.
u 16:30

U prepunoj Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, u organizaciji širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske, predstavljena je knjiga pjesama "Mjesečeve balade" širokobriješke pjesnikinje Mirjane Barać, piše Večernji list BiH.

Čitatelji traže još

Drugu Mirjaninu stihozbirku predstavili su fra Ante Marić i Miljenka Koštro, program je vodila Marija Lovrić, a stihove iz ove knjige čitala je Vesna Mandić. U glazbenom dijelu programa nastupio je Kristijan Penavić. Fra Ante Marić, recenzent druge stihozbirke Mirjane Barać, usporedio je njezino pisanje s Jesenjinovim, kao blisko čitatelju, kao ono koje dira u srce i dušu. I uistinu, kad se dublje sve analizira, Mirjana se jesenjinovski približava čitatelju svojih pjesama i tjera ga da čita od početka do kraja, tražeći još. I lomi ga na komadiće dok, primjerice, u tuđini vapi za zavičajem: "Dome moj, krvi zemlje moje, zovu Briga moga, i tebi bi valjalo poći, tu na tuđem tlu, sve, baš sve me zebe, ne poznajem nikog, pa ni samu sebe..." - Mirjana Barać u svojoj drugoj knjizi pjesama postavlja lijepe mjere. Drage, nedodirljive, neočekivane. Njezina misao točno teče. Nisu je sputale ni rime ni ritam. Ne, i jedno i drugo njezinoj misli, ideji, njezinoj želji daje jedinstveni oblik i sadržaj. Prepoznatljiv. I lako prijeđe u stih, ali se odmara u prozi. No, uvijek puna osjećaja i brige da se sve dogodi kako to dragi Bog želi - naglasio je fra Ante. Miljenka Koštro naglasila je kako pjesnikinja Mirjana Barać svojom drugom zbirkom poezije u pretežito lirskim nadahnućima isprepliće zavičajne ljepote, tradiciju i osobna iskustva koja su je pratila od prve izgovorene riječi do dana današnjega te zaključuje: "Vrlo spretno i dostojanstveno refleksiju doživljenog zarobljava u pjesme." Također, izrazila je i očekivanje da ćemo uskoro čitati i novu zbirku pjesnikinje koja je u kratkom vremenu svojom poezijom osvojila domaću publiku. Recenzentica knjige dr. Ivana Martinović istaknula je sljedeće: "Cijelu zbirku prožima autoričin svijet, bilo da je riječ o ljubavnoj, domoljubnoj, pejzažnoj ili refleksivnoj poeziji. Novina, u odnosu na prvu knjigu, zasigurno je oslobođen izraz jer autorica, uz klasične stihove, donosi i nekoliko ostvarenja koje možemo svrstati u hibridni književni oblik – pjesničku prozu."

"Cesarica" za kraj

Mirjana je zahvalila svima koji su pomogli u izdavanju njezine druge knjige poezije. Nakon njezinih zahvalnih riječi svi nazočni zapjevali su pjesmu "Cesarica" s Kristijanom Penavićem. Zatim je uslijedilo druženje s autoricom, koja je potpisala sve primjerke koji su se našli u rukama zadovoljnih čitatelja.

Komentara 1

TA
tataran
20:19 22.06.2023.

Znači nisam pogriješio kada sam intuicijom odabrao ovu pjesmu za recital.... Čestitam Mirjana https://youtu.be/ksmsm1T6elY

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?