Matica okupila pjesnike s obiju strana Save

28.09.2023.
u 21:10

"Posavina je malo područje s mnogo književnih talenata koji književnu scenu s desne strane rijeke Save čine vrlo dinamičnom", ustvrdio je Petar Elez, pjesnik iz Vukovara

Za grad festivala, filmskog i lutkarskog, za Orašje se može reći da svakako njeguje umjetničku nit u kojoj plodna književna scena zauzima značajno mjesto, piše Večernji list BiH. Pjesnici svojim nastupima, kao i svojim knjigama, daju poseban obol društvenoj zbilji. Dvije večeri književnosti i poezije održane su u Tolisi kako bi ujedno dale doprinos obilježavanju 200 godina prve pučke škole. Uz susret pjesnika s obiju strana Save promovirana je i knjiga o prvome Ilircu "Prigodnice i počasnice" fra Martina Nedića. Organizator kulturnih sadržaja je Matica hrvatska Orašje. Svojim dolaskom čast događaju iskazali su gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić, kao i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci dr. Dražen Švagelj.

"Prigodnice i počasnice"

- Naša kultura na velikom je dobitku objavom ove knjige kojom su fra Martinove pjesme oživljene i sačuvane za buduće naraštaje - naglasila je u predstavljanju knjige prof. Jasna Ivić. Priređivač knjige je prof. Mato Nedić osvrnuo se na cjelokupno književno stvaralaštvo fra Martina Nedića. Fra Martin je poštovao stari književni običaj da se u povodu važnih povijesnih događaja pišu prigodnice ili da se važne ljude koji su bili cijenjeni u ondašnjem društvu počasti počasnicama, odnosno pjesmama spjevanim njima u čast. Tako se u ovoj knjizi nalazi njegovih 7 tekstova, a najvažniji dio je poetska biografija "Život fra Marijana Šunjića", koju je fra Martin spjevao u devet pjevanja, a posvetio ju je tadašnjem biskupu fra Marijanu Šunjiću, inače svojem učitelju orijentalnih jezika - naglasio je priređivač ovoga izdanja.

- Susreti pjesnika s dviju strana rijeke koja spaja, a ne razdvaja vrlo su značajni za sve književnike, za pjesnike i za sve koji vole pisanu riječ. To je prilika da se ljudi upoznaju, druže, razmjene misli, ideje i upoznaju stvaralaštvo jedni drugih. Vrlo smo zadovoljni što Matica hrvatska i ove godine organizira ovu pjesničku večer koja je organizirana i u povodu 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini koju je fra Ilija Starčević otvorio u Tolisi 1823. godine. Inače, središnja proslava ovoga velikoga jubileja bit će održana u studenome i tom prilikom bit će objavljena spomenica prve pučke škole u Bosni i Hercegovini čiji sam autor - kazao je prof. Nedić.

Predsjednik Matice hrvatske Orašje Željko Vukić istaknuo je važnost kulturnih događaja u Posavini, njegovanje lijepe književne riječi, a osobito susreta pjesnika u Posavini s obiju strana rijeke Save.

- Objedinjujemo kulturu s obiju strana rijeke Save i drugi put donosimo ljepotu pisane riječi, koju je prezentiralo 15-ak pjesnika. U ovoj godini plan je organizirati i susret pjesnika iz nekoliko zemalja u povodu Dana Grada Orašja - kazao je. Petar Elez, pjesnik iz Vukovara, dobitnik je nagrade "Fra Martin Nedić" na ovogodišnjim Danima Tolise. Rado dolazi na susrete u Orašje i to je, kaže, prilika da se pjesnici susretnu, čuju što jedni drugima, a i javnosti imaju poručiti kroz svoje pjesme, razmijene svoje ideje, što je vrlo važno u kontekstu očuvanja hrvatske pisane riječi i kulture.

- Posavina rađa talente, relativno je to malo područje s mnogo književnih talenata koji književnu scenu s desnu stranu rijeke Save čine vrlo dinamičnom - ustvrdio je Petar Elez.

12 pjesnika

Nadahnute stihove govorili su: Petar Elez (Vukovar), Mato Damjanović (Strizivojna), Zvonimir Stjepanović i Tomo Mutapdžić (Županja), Irena Oršolić i Pejo Pejić (Matići), Ljerka Mikić i Joso Živković Soja (Kostrč), Stjepan Đurčević Stipa (Oštra Luka), Katarina Marošević i Mato Nedić (Tolisa) i Nedjeljko Nedić (Ugljara).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije