54. Šimićevi susreti

Matica hrvatska dovela je Antuna Branka Šimića na veliku pozornicu hrvatske kulture

06.05.2017.
u 10:05

U okviru 54. Šimićevih susreta u grudskoj kinodvorani upriličena je Večer Matice hrvatske u povodu 175. godišnjice njezina utemeljenja.
O značenju ove hrvatske kulturne institucije te o ediciji “Stoljeća hrvatske književnosti” i A. B. Šimića u hrvatskoj književnosti govorili su dr. Damir Zorić, gospodarski tajnik MH i Božidar Petrač predsjednik DHK. Na početku programa nazočne je pozdravio Mario Bušić predsjednik MH u Grudama, a nastupili su i učenici osnovne glazbene škole.
Muslimani u Matici
Damir Zorić istaknuo je kako je Matica hrvatska prva prepoznala poeziju A. B. Šimića i dovela ga na veliku pozornicu hrvatske kulture. Zorić je kazao kako je novija povijest Hrvatske u neku ruku povijest Matice i dodao: “Matica hrvatska imala je svoje članstvo u BiH od samog svog osnutka.” Prvi član bio je Antun Vicić, župnik u Dobretićima, a MH je imala svoje ogranke gotovo u svim gradovima u BiH.
U Sarajevu je Matica do 1945. godine imala više od tisuću članova, među kojima velik broj Muslimana, Mostar je imao dva Matičina povjerenstva, Banja Luka 23 člana, Široki Brijeg 16 članova… Zorić je istaknuo kako je Nevesinje imalo i hrvatsku čitaonicu! “U Sarajevu je s Maticom živo surađivao S. S. Kranjčević”, naglasio je Zorić te istaknuo kako je MH objavila prijelomne knjige za povijest BiH. Zorić se dotaknuo i značenja Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku iz 1971.
Božidar Petrač istaknuo je kako je Matica dala temeljni poticaj utemeljenju Društva hrvatskih književnika te da valja prekinuti nemar prema najvažnijim hrvatskim kulturnim institucijama. Edicija “Stoljeća hrvatske književnosti”, što ju je utemeljio Vlatko Pavletić 1993. godine, objavila je do sada 133 knjige, a planira se svake godine objaviti šest djela. “Valja promišljati o imenima koja su zapostavljena u ediciji “Pet stoljeća hrvatske književnosti” te misliti i na pisce Hrvate iz BiH”, naglasio je Petrač, novi član uredništva edicije “Stoljeća hrvatske književnosti”.
Susret s učenicima
Jučer je bio upriličen susret književnika s grudskim učenicima, potom je Petrač Gradskoj knjižnici u Grudama darovao 13 antologija hrvatskog pjesništva u kojima je zastupljen A. B. Šimić. Šimićevi susreti završili su sinoć u Drinovcima svečanom akademijom i dodjelom književnih nagrada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije