Promocija knjige

Ljubav, dobrota, vjera i Bog čovjeku donose osmijeh na lice

kramar_nnn_bih_16110215
26.11.2015.
u 06:30

"Ova zbirka je retrospektiva moga života i njome se razračunavam s nekim gromovima u svom životu", kazao je fra Ivan Kramar

U organizaciji Matice hrvatske Orašje, održana je promocija knjige "Kako smo pobijedili gromove" autora fra Ivana Kramara.

Izdavač knjige je Centar za promociju kulture i znanosti iz Sarajeva, a cijeli prihod od prodaje ove zbirke fra Ivan je namijenio u humanitarne svrhe, za dječji odjel Klaićeve bolnice u Zagrebu. Promocija je održana u Franjevačkom samostanu župe Tolisa, upravo tamo gdje je fra Ivan započeo svoj svećenički život.

- Drago mi je i svjesno sam želio prvu promociju održati upravo u Tolisi gdje sam proveo tri ratne godine, od 1992. - 1994. Moja prva župa i prva ljubav upravo je Tolisa. Ovdje sam proveo teško ratno razdoblje i za mene najljepše vrijeme u životu. Život se očito poigra i uvijek spoji ono nespojivo, teško i najljepše vrijeme u životu, kazao je autor fra Ivan Kramar.

Uime organizatora promocije tople pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Matice hrvatske Orašje prof. Vidan Janjić te pri tom čestitao autoru na vrlo lijepoj knjizi i još ljepšim pjesmama. Dobrodošlicu svim gostima i sudionicima promocije zaželio je gvardijan fra Marijan Živković, rekavši kako su mu u sjećanju brojne večeri poezije koje su imali u sudbonosno vrijeme kad je rat bio najžešći i dok je u župi bio kapelan fra Ivan Kramar.

- Ova zbirka je retrospektiva moga života i njome se razračunavam s nekim gromovima u njemu. Od pripreme za objavljivanje u tisku protekle su možda dvije godine, ali praktično je nastajala cijeli moj život. Oduvijek pišem i to mi je na neki način i profesija, jer pjesnici su takvi ljudi. Prisjetimo se Tina Ujevića, nije htio biti pjesnik, bježao je od toga, ali nije mogao izdržati. Pisao je na salvetama i kavanskim računima te zahvaljujući njegovim prijateljima koji su skupljali njegove tako napisane pjesme, imamo današnju "Kolajnu", "Pobratimstvo lica u svemiru" i druge, rekao je fra Ivan i naglasio: - Naslovnica knjige uistinu je snažna i njome šaljem poruku da su ljubav, dobrota, vjera i Bog ono što čovjeku donosi osmijeh na lice i ono što ga čini vrijednim i ponosnim da bude gospodar, a ne prašina ovoga svijeta.

O knjizi i njezinu autoru više su govorile Marijana Živković, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, te urednica knjige Jelena Brezić, a posjetitelji su neskrivenom radošću upijali stihove prelijepih pjesama koje je čitala Katarina Mijatović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Fra Ivan je rođen u mjestu Maljine koje pripada župi Guča Gora pokraj Travnika. Poeziju piše, kako sam kaže, gotovo od kada zna za sebe, a njegova prva zbirka "Na oltaru ljepote" izdana je 2002. godine.

Diplomirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i osnovao Franjevačku mladež Bosne Srebrene s kojom je organizirao nekoliko zapaženih predstava i večeri poezije.

Kao pjesnik, sudjelovao je na brojnim susretima hrvatskih umjetnika i upriličio večeri poezije u svjetskim metropolama u Münchenu, Hamburgu, Clevelandu, New Yorku, Torontu...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije