Skup o ikavici

Korisno je vraćati se na jezik iz duboke tekovine

05.11.2015.
u 06:45

U okviru manifestacije Humski dani poezije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je znanstveni skup o ikavskom narječju.

- Korisno je vraćati se na jezik i njegove plodove koji nisu nastali u suvremenosti već iz duboke tekovine, koji imaju tradicijske korijene. Vraćajući se i upoznavajući takvo bogatstvo suživljavamo one darove koje jezik u svojoj sintaktičkoj, leksičkoj i svakoj drugoj jezičnoj situaciji može koristiti, posebice u književnom pogledu - kazao je u izjavi za novinare profesor na Filozofskom fakultetu Antun Lučić.

Dodao je kako je pohvalno što danas postoji veći broj književnika koji pišu na ikavici u odnosu na prije, a posebice raduje što se radi o piscima mlađih generacija.

Osim profesora Lučića, na ovom znanstvenom skupu o jeziku i ikavskom narječju te književnosti na ikavici govorili su Mirna Brkić, Finka Filipović, Slavo Bago, Jozo Jakiša, Miljenka Koštro, Iva Nuić i Ante Kraljević.

U nastavku današnjeg programa Humskih dana poezije u OŠ fra Petra Bakule održala se ikavska radionica čitanje starih ulomaka.

Završna večer Humskih dana planirana je za petak, 6. studenoga. Na Sveknjiževnoj večeri, koja će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 19 sati, nastupit će afirmirani pjesnici, mladi pjesnici i gosti koji će poeziju posvetiti preminulim piscima Krešimiru Šegi, Marli Mimica, Tomislavu Grgi Antičiću, Franji Mabiću, Petru Milošu i Admiralu Mahiću. (F)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?