knjiga Blanke Kraljević

Književna oaza u kojoj vlada optimističko ozračje

25.10.2018.
u 07:30

Zbirka kratkih priča širokobriješke novinarke i spisateljice Blanke Kraljević “Priče o sovi i ševi” predstavljena je u Širokom Brijegu

- “Ne samo sebi živjeti, nego i drugima koristiti”, rekao je sveti Franjo. Ove riječi mogu se primijeniti i na našu Blanku Kraljević, koja cijeli život nije prestajala pisati, pokazujući ljubav prema svom jeziku, a time poticala i druge da zavole ono što narod čini narodom - njegov jezik i kultura - rekao je Gojko Jelić, predsjednik širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske, na početku predstavljanja knjige “Priče o sovi i ševi” Blanke Kraljević.

Lako čitljivo štivo

Željka Šaravanja, urednica ovog izdanja Matice hrvatske, kazala je kako je Blanka na stranice knjige “Priče o sovi i ševi” prenijela svoju intimu, iskreno, jednostavno, lako čitljivo i zabavno.

- Pred nama se otvara svijet u kojem odrastaju naraštaji rođeni 1960. i neke godine – dodala je Željka Šaravanja.

Recenzentica Perina Meić istaknula je da je ova knjiga mozaik sjećanja, protkan humorom, dodavši:

- Suptilnim narativnim preinakama stvorila je svojevrsnu književnu oazu u kojoj vlada optimističko ozračje. Narativni okvir knjige čine događaji iz života junakinje koja u mnogočemu predstavlja autoričin alter ego.

Marina Mikulić pročitala je recenziju Marine Ćeškić koja ističe kako je Blankina knjiga priča napisana standardnim književnim jezikom, iako autorica u govoru likova povremeno koristi kolokvijalni leksik (ocviliti, drpa, vridi), žargon i ikavicu. Stil je sažet skoro do ogoljenosti podsjećajući na novinarski koji je autorica vjerojatno usvojila kao dugogodišnja novinarka.

Znanstvena fantastika

- Kao znanstvena fantastika doimat će se priča o srednjem društvenom sloju koji je tada još uvijek postojao, kao i da je četveročlana obitelj iz toga sloja udobno živjela u stanu koji se sastojao od tri prostorije, od kojih se najveća koristila višenamjenski, kao kuhinja, blagovaonica, dnevna soba i, po potrebi, kupaonica - kazala je Ćeškić. Program je vodila Ana Mikulić, Blankine priče čitali su Andrija Zeljko, Ilija Soldo, Anica Zovko, Ana Marija Skoko, Lucija Čolak i Lovro Kožul, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Ivan Šušak.

Širokobriježanka Blanka Kraljević, profesorica hrvatskog jezika, djelatnica je u školskoj knjižnici Gimnazije fra Dominika Mandića.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije