Žepče

Knjiga ‘Čovjek i njegova sjena’

03.11.2016.
u 08:00

U oratoriju KŠC-a “Don Bosco” Žepče promovirana je knjiga “Čovjek i njegova sjena” autora Ante Kovačevića. Na samom početku okupljene su pozdravili ravnatelj KŠC-a don Milan Ivančević i načelnik Mato Zovko, koji je iskoristio priliku i dr. Kovačeviću poklonio knjigu “Kronologija žepačkog kraja”. Promotor knjige bio je Anto Marinčić, književnik i novinar iz Žepča. Na predstavljanju su nazočili brojni ljubitelji pisane riječi, poznanici i stradalnici koji su doživjeli istu sudbinu kao i autor.

Knjiga je objelodanjena u nakladničkoj kući “Kigen” iz Zagreba. Na 318 stranica teksta autor se prisjeća progona i montiranih sudskih procesa koje je doživio s ostalim političkim neistomišljenicima u bivšoj Jugoslaviji.

Kao uvod u promociju knjige, emitiran je videoisječak iz emisije “Hrvatska uživo” u kojoj Kovačević zajedno sa Željkom Kekićem, čovjekom koji ga je kao tajni agent UDBA-e za vrijeme komunističkog režima uhodio, progovara o nastanku knjige i potrebi lustracije u hrvatskom društvu. Kroz životnu priču “Čovjeka i Sjene” koji su se nakon 30 godina upoznali u demokratskoj, poslijeratnoj Hrvatskoj, prikazana je i sadašnja stvarnost Hrvatske u kojoj glavnu riječ - kako tvrdi autor - vode bivši udbaši. Autor knjige Kovačević i, na određeni način, suautor Kekić , danas žive ideju hrvatske pomirbe tragajući za istinom, bez osvete i mržnje. Promotor knjige Anto Marinčić naglasio je da knjiga govori snagom činjenica, bez gorčine i bez mržnje, svjedočeći krutu i bolnu stvarnost jednog vremena te navještava potrebu katarze, odnosno procesa pomirenja koji počiva na istini.

Vodeći se knjigom, Marinčić je kazao: “Hrvatski idealisti, Don Quijote, bili su spremni golih ruku jurišati za pravdu”. Podsjetio je na poruke koje šalje autor i o dvojbama koje ima, kao i cijelo hrvatsko društvo nakon uspostave suvremene države Hrvatske.

Marinčić dalje nastavlja: - Budući da je dr. Kovačević po obrazovanju i u svojoj biti filozof, on postavlja pitanja , propituje i nastoji na njih naći pravi odgovor. Jedno od pitanja je i ono jesu li hrvatski partizani bili prije svega komunisti ili su prije svega bili Hrvati. Pitanje jest za povjesničare, kaže Marinčić, ali autor daje odgovor a da možda nije toga ni svjestan: - Povijest je pokazala svu tragičnost i ove druge koncepcije, jer ako je hrvatski narod, stavši na stranu Sila osovine, izgubio, on ni na pobjedničkoj strani nije dobio, nego je ta pobjeda bila ravna porazu, kaže Marinčić. Autor kaže kako je osnovna nakana knjige pomirenje među ljudima.

- Ideologije se ne mogu, ali se ljudi mogu i trebaju miriti, poručio je naglasivši kako je u RH i BiH izostao proces lustracije. Za sebe kaže da mu je najljepši dio mladosti bio izvrgnut maltretiranju i progonu. Napisao je kako vjeruje da će knjiga doprinijeti prodiranju istine o navedenom razdoblju. Kovačević je osuđen zbog mišljenja i govora.

Kazna mu je izrečena 1982. i glasila je - osam i pol godina zatvora te konfiskacija imovine, ali je nakon žalbe kazna smanjena na šest godina. Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio je do 1987. godine.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije