Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Knjiga 'Božić jedan davni' predstavljena u Širokom Brijegu

- Mi ove knjige ne prodajemo već ih samo plasiramo besplatno, a ova knjiga pisana je baš u stilu našeg autora i ima naglasak na tradiciji ovog hercegovačkog kraja - kazao je Miroslav Arapović, umjetnički ravnatelj udruge Hrvatska uzdanica Mostar
07. veljače 2021. u 11:40 0 komentara 73 prikaza

Promocija knjige autora Borislava Arapovića "Božić jedan davni" i izložba ilustracija Vlade Kraljevića upriličeni su u subotu navečer u širokobriješkoj galeriji "Vrba".

Arapović, pjesnik, pripovjedač i prevoditelj, rođen je 1935. godine u Bišini kraj Nevesinja, a trenutno živi i radi u Stockholmu.

- Mi ove knjige ne prodajemo već ih samo plasiramo besplatno, a ova knjiga pisana je baš u stilu našeg autora i ima naglasak na tradiciji ovog hercegovačkog kraja - kazao je Miroslav Arapović, umjetnički ravnatelj udruge Hrvatska uzdanica Mostar u čijoj nakladi je knjiga objavljena.

Radnja knjige "Božić jedan davni" smještena je u jednom gradiću na Neretvi, negdje u Hercegovini, u vrijeme Drugog svjetskog rata, a junaci knjige su mala Ljuba i njeni roditelji, vlasnici pekarnice.

Treća je to knjiga Borislava Arapovića nakon "Betlehemska zvijezde" i "Sivog Haaga".

Predstavljanje knjige pratila je izložba ilustracija Vlade Kraljevića na kojima su prikazani motive iz same knjige.

- Uvijek je ideja ilustratora da pokuša dodati ono nešto na tekst i da čitatelju da jednu vizualnu informaciju. Tehnika je digitalno slikanje koja je slična kao klasično slikanje samo se za ovakva način koriste softwarei, odnosno moderna tehnologija. Print je jako poseban i poseban je papir na koji to ide kako bi te boje bile postojane s garancijom barem do stotinu godina kako bi se moglo muzejski arhivirati - kazao je Kraljević.

Dodao je da je izložba koncipirana na način da slike kronološki budu položene u prostoru, kako bi promatrač, koji do sada nije čitao knjigu, imao slikovit prikaz i lakše razumio tematiku knjige.

Vlado Kraljević završio je akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine na odjelu grafike u klasi profesora Igora Dragičevića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.