Osmi susret u Trebižatu

Klape su pokazale što znaju i umiju na zadovoljstvo svih

23.08.2015.
u 06:45

Klape su se ponašale 
kao na nekom natjecanju na kojem se dodjeljuju nagrade, izvodile su složenije, zahtjevnije pjesme

 

Na ljetnoj pozornici uz Dom kulture u Trebižatu održan je osmi po redu međunarodni susret klapa. Dobro posjećenom koncertu nazočio je i Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, inače glavni pokrovitelj manifestacije, zatim Jelena Brkić, izaslanica Vjekoslava Bevande, ministra financija i riznice i dopredsjednika Vijeća ministara BiH, koje je bilo jedan od pokrovitelja, dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, također pokrovitelj osmih susreta klapa u Trebižatu. Među uzvanicima bila je i Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim Vlado Džojić, glavni tajnik HDZ BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, Slađan Bevanda i Donko Jović, ministri MUP-a odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HN županije, Ljubo Bešlić, mostarski gradonačelnik, Stjepan Bošković, načelnik Stoca, Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, i brojni drugi. Uglavnom, sudeći prema gostima i uzvanicama, može se zaključiti kako se susret klapa u Trebižatu etablirao kao važni kulturni događaj, piše Večernji list.

Potvrđuje to i Zrinko Vrankić, predsjednik HKUD-a "Seljačka sloga" koji je ustvrdio:

"Mislim da su svi, a ne samo ljubitelji klapskog pjevanja, uživali u pjesmi, zvuku, ambijentu, a dobra posjećenost za nas je bila kruna svega što smo pripremali ovih dana. Ne samo ovih dana, nego mjeseci, u sklopu aktivnosti obilježavanja 90. godišnjice Društva. Ovakva brojnost publike je potvrda valjanosti onoga što radimo, ali i obveza da to trebamo nastaviti i u idućim godinama", kazao je uspjelim koncertom poneseni predsjednik Vrankić.

Službeni dio koncerta počele su i završile domaće klape. Prva na pozornicu izišla je ženska klapa "Lira" iz Trebižata, zatim su slijedili nastupi ženske klape "Diva" iz Širokog Brijega, pa muške klape "Zvizdan" iz Posušja, mješovite klape "Signum" iz Čapljine, ženske klape "Alata" iz Podgorice, te na koncu muške klape "Trebižat" iz Trebižata. Kao poseban gost večeri nastupila je muška klapa "Contra" iz Splita. Iako najavljena u posljednji trenutak, od nastupa je odustala klapa "Studenac" iz Kruševa.

Što se službenog dijela programa tiče, mora se istaknuti da su se klape ponašale kao na nekom natjecanju na kojem se dodjeljuju nagrade, izvodile su složenije, zahtjevnije pjesme, dojam je više zbog toga da se svide znalcima klapskog pjevanja, a nešto manje publici. Zaista su se svojski trudile. Klapa "Contra" formirana početkom godine, inače sastavljena od istinskih znalaca klapskog pjevanja, u cijelosti je ispunila očekivanja. Najbolja potvrda konstatacije je dvostruki poziv na bis. Naravno, članovi klape "Contra" opravdali su htijenja publike, pa će im gostovanje u Trebižatu svakako ostati u lijepoj uspomeni, što je potvrdio i član Miro Trgo.

Kao i nekoliko prethodnih godina, uz sudionike iz triju zemalja, susret klapa u Trebižatu okupio je i šaroliku publiku u kojoj je, uz ljubitelje klapskog pjevanja iz Hercegovine, bilo i posjetitelja iz obližnje Dalmacije. Pjevalo se s klapama, a ova manifestacija, inače jedan od sadržaja obilježavanja 90. godišnjice rada i djelovanja HKUD-a "Seljačka sloga", domaćina i organizatora susreta, u cijelosti je ispunila očekivanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije