"Jelin grob"

Kako joj bilo prezime, hodočasnicima nije ni bitno. Oni su išli na grob “Jeli mučenici”

26.10.2018.
u 16:00

U izdanju Župnog ureda Kruševo, ovih dana objavljena je knjižica pod nazivom “Jelin grob” - Mučenje i stradanje Jele s Krivodola, priređivača don Ljube Planinića. Knjižica je izdana u povodu ponovnog pokapanja posmrtnih ostataka Jele, održanog prije desetak dana. Ovaj je događaj u Krivodol doveo veliko mnoštvo ljudi, a misno slavlje predslavio je biskup hercegovačkih biskupija mons. Ratko Perić, a uz župnika don Ljubu Planinića, koncelebrirali su don Ivan Turudić, župnik župe Tepčići – Ploča, don Đuro Bender, župnik s Gradine, fra Miljeko Stojić , don Davor Berezovski i fra Stojan Damjanović.

Pučka predaja

Na Krivodolu, u ogradi Gabruši, nalazi se već stoljeće “Jelin grob”. Po trajnoj pučkoj predaji, tu je pokopana djevojka Jela koju je neki neimenovani Turčin namjeravao silovati. Ona mu je pružila otpor, a on ju je ubio. Od trenutka njezine mučeničke smrti pa do dana današnjega njezin je grob hodočasničko mjesto, kako se god ta riječ razumjela. Više generacija prenosi usmenu predaju o Jeli i njezinu mučeništvu, a grob se časti kao Jelin grob.

Čašćenje Jele i njezina groba zasmetalo je Turcima koji su je ubili. Odlučili su njezine zemne ostatke uništiti. Međutim, narod ih je preduhitrio. Otišla je skupina Krivodoljana s pričom da će Jeline kosti iskopati i potajno ih pokopati na Cikojino groblje. Međutim, njezin grob ni kosti nisu dirali nego su dva metra od njezina groba, zapalili klačinu, na završenu klačinu prenijeli su kameni grobni humak s Jelina groba i na taj način Turcima zameli trag.

Iz počasti prema Jeli, njezinu mučeništvu i svjedočenju, provedena su istraživanja njezina posljednjeg počivališta. Prvi su koraci bili 2003. kada je predaja o Jeli zapisana i fotografiran njezin grob.

“Od tada smo pratili hodočašća i vidjeli smo da se neprekidno hodočasti na njezin grob, bilo osobno ili u manjim skupinama. Od 2015., početkom listopada, započeli smo u župnoj crkvi slaviti sv. misu za Jelu. Svršetkom prošle 2017. godine odlučili smo Jeli i njezinu grobu posvetiti veću pozornost. Organizirali smo forenzično istraživanje i ispitivanje Jelina groba, a potom ekshumaciju. “Ispitivanje, istraživanje i ekshumaciju činili smo uz nadzor ovlaštenih osoba”, istaknuo je svojedobno župnik don Ljubo.

U dva prva pokušaja (23. i 24. ožujka 2018.) nisu pronađeni Jelin grob ni njezine kosti. Tamo gdje je bio kameni grobni humak ispod njega je bila gar i klačarda. U trećem pokušaju (31. ožujka 2018.) istraživanja pronađeni su Jeline kosti, a u četvrtom (12. travnja 2018.) organizirana je ekshumacija. Poslije ekshumacije posmrtni ostaci pohranjeni su u kapelicu sv. Josipa, a uslijedili su uređenje pristupa do Jelina groba i izgradnja grobnice.

Ne zna joj se prezime

Don Ljubo je napomenuo da mnogi od svojih predaka znaju za više grobova po Hercegovini i da bi bilo dobro da se ti grobovi istraže.

“Ova ideja vodila je i nas kad smo započeli istraživanje Jelina groba. Uz to kako se Jelin grob časti kao grob mučenice, odlučili smo izgraditi prikladan prilaz (put) do Jelina groba i izgraditi grobnicu. Po ovome što smo učinili za Jelu neka joj Bog udijeli pokoj vječni, a nama sve ono što smo činili i što činimo neka bude za naše osobno spasenje”, zaključio je don Ljubo. Istraživači su mišljenja da je Jela živjela i mučena u vremenima osmanske vladavine u BiH u razdoblju od 1697. do 1725. ili u razdoblju od 1877. do 1917. godine.

Kako je Jeli krivodolskoj bilo prezime ne zna se točno. Usmena predaja ne ističe njezino prezime. Ono hodočasnicima nije ni bilo bitno. Oni su išli na grob “Jeli mučenici”. Njezin grob se nalazi u ogradi Grabuši.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?