Animirani film

Jurinko Rajič: Vjerujem da je ovo bio najjači kamp do sada

MOSTAR, 3. o??ujka (FENA) - Kamp crtanog filma Mostar 2016, nakon ??est dana rada, zatvoren je u Ä?etvrtak naveÄ?er.  Foto FENA/Ivan Rozic
05.03.2016.
u 07:00

Kamp crtanog filma Mostar 2016., nakon šest dana rada, zatvoren je u četvrtak navečer na prigodnoj svečanosti u MC Pavarotti, piše Večernji list BiH.

Trideset umjetnika

U okviru kampa, čiji je organizator Klub animatora “Neretva”, a pokrovitelji Misija OESS-a u BiH i Fondacije za kinematografiju Federacije BiH, 30 mladih umjetnika iz deset gradova iz četiri države upoznali su se s izradom klasičnog crtanog filma, što podrazumijeva izradu knjige snimanja, animaciju, rad po fazama, izradu scenografije, kompjutersku obradu i montažu. Nakon četiri godine stanke, Kamp crtanog filma ponovno je zaživio, a njegov utemeljitelj Jurinko Rajič jako je zadovoljan postignutim rezultatima.

- Došli su iznimno talentirani ljudi i šest dana su padali s nogu od posla. Vjerujem da je ovo najjači kamp do sada. Sav trud se isplatio i ja sam prezadovoljan, kao i polaznici koji su učili od majstora koji se 20 - 30 godina bave animacijom i koji su međunarodno priznati - kazao je Rajič.

Voditelj Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore kazao je kako je i sam veliki poklonik animiranog filma. - Crtani film je izvrstan oblik umjetnosti koji svi mogu prihvatiti i razumjeti poruku samo gledanjem u slike, bez znanja jezika. Za cijelu Misiju OESS-a, ali i za mene osobne, bila je velika čast i zadovoljstvo vidjeti ove mlade na djelu - istaknuo je Moore. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je kako je Kamp crtanog filma velika stvar za grad na Neretvi, ali i za cijelu državu. U Mostar su došli mladi koji se bave promidžbom kulture, a ovo je uvijek bio grad nadahnuća za kulturnjake. Ovi mladi došli su naučiti nešto o crtanom filmu, a uz to, naučili su kako je bogatstvo u različitosti. Odavde će otići s poukom koje vrijednosti trebaju poštovati, a to je poruka da su mir i različitost vrijednosti koje treba njegovati kod mladih ljudi, naglasio je Bešlić.

Autorski filmovi

Inače, kroz proteklih pet kampova, koje je organizirao Rajič, prošlo je oko dvjesto mladih ljudi, a nekolicina je napravili svoje autorske filmove. Uz to, iz tih kampova, dvanaest polaznika je završilo likovnu akademiju.

“Animacija i crtani film nisu samo Tom i Jerry i Duško Dugouško, već tu postoje i druge stvari”, kazao je Rajič. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije