ŠIMIĆEVI SUSRETI 2018

Joško Ševo oduševio monološkom freskom “Govorite li hrvatski?”

02.05.2018.
u 08:10

U dvorani grudske Srednje škole svečano su otvoreni Šimićevi susret 2018., koji se održavaju pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora RH. Nazočnima su se obratili grudski načelnik Ljubo Grizelj i Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, koja je otvorila 55. izdanje ove važne književne manifestacije u spomen na književnike braću Šimić.

Program obilježavanja

Nakon prigodnog recitala grudskih učenika nastupio je Joško Ševo s monodramom “Govorite li hrvatski?”. Poznati zagrebački glumac oduševio je svojom izvedbom, bio je to doista pravi programski pogodak “u sridu”. Joško Ševo je ovu svoju i svojevrsnu monološku fresku s izborom tekstova iz hrvatske književne baštine i suvremene hrvatske književnosti prvi put izveo 1994. godine u zagrebačkom kazalištu Gavella, a “reprizirao” više od 500 puta! Program Šimićevih susreta 2018. nastavit će se sutra, u četvrtak, poetskim kolažom o Antunu Branku Šimiću u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Autor ovog kolaža je Ivan Volić pod vodstvom Tine Laco, a nastupit će pjesnici Finka Filipović, Zdravko Nikić, fra Vendelin Karačić, fra Miljenko Stojić, Joso Živković i Ivan Vrljić. U 13 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića u Mostaru. Sutra navečer, s početkom u 19 sati, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će predstavljena knjiga poezije “Panj” Ive Nuić i promoviran roman “Djevojka plavih očiju” Ane Marije Alpeza. Potom će biti otvorena izložba slika i skulptura akademskog kipara Dejana Durakovića, višeg predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. U glazbenom dijelu programa nastupit će članovi Glazbene škole Široki Brijeg.

Dodjela nagrada

Program 55. izdanja ove značajne književne manifestacije završit će u petak 4. svibnja, s početkom u 10 sati susretom književnika s učenicima grudskih škola. U 19. sati u župnoj crkvi u Drinovcima bit će služena misa zadušnica za braću Šimić, a u 20 sati u dvorani osnovne škole u Drinovcima, rodnom mjestu braće književnika, započet će svečana akademija. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću održat će dr. Davor Nikolić. U programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu” nastupit će niz pjesnika, a bit će dodijeljena i ugledna književna nagrada A. B. Šimić, što je tradicionalno dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne. Bit će nagrađeni i nadareni mladi pjesnici, a u glazbenom dijelu programa nastupit će kantautorica Ana Opačak. Na kraju ovog kulturnog programa bit će otvorena izložba učeničkih likovnih radova. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije