Samostalna izložba akademske slikarice može se pogledati do 14. srpnja

"Jedan dan u svibnju" Ivane Ćavar u NV galeriji u Širokom Brijegu

storyeditor/2023-07-05/cavar.png
06.07.2023.
u 16:04

U NV galeriji u Širokom Brijegu ljubitelji likovne umjetnosti mogu uživati u samostalnoj izložbi "Jedan dan u svibnju" akademske slikarice Ivane Ćavar, piše Večernji list BiH. Izložba je otvorena do sredine srpnja, a prema informacijama iz NV galerije, dosad je privukla veliki broj posjetitelja iz cijeloga svijeta.

25 ulja

Slikarica se predstavlja s 25 ulja na platnu koja je predstavila vlasnica galerije, akademska slikarica Dragana Nuić-Vučković. U predgovoru koji je Nuić-Vučković napisala stoji:

"Raniji osvrti na umjetničko stvaralaštvo akademske slikarice Ivane Ćavar bili su vezani uz njezin intimizam prisutan i u ovom ciklusu, osobito kod velikih formata. Apstraktnim slikama Ivana prepoznatljivim analitičkim pristupom prikazuje prirodu, sasvim obične dane koji na njezinim slikama postaju puno više od običnosti jer ih ona uzdiže do prekrasnih kolorističkih senzacija. Pastelni transparentni tonovi, ljubičasto-plavo i rumeno-žuto, razigrane fasete i lagane linije ispunjavaju njezine predjele – na početku dana, u sutonu, u svjetlosti jutra, na kiši... Umjetnica tiho i nježno vizualizira svoja raspoloženja uobličujući svakodnevicu geometrijskim oblicima i bojama i poput Cezannea pronalazi red u svojim senzacijama. Jedan običan dan u svibnju pun je plavetnila, nježnih ljubičastih sjena, vedrine, sunčeve svjetlosti spuštene na plave obzore i svečan je to dan u svojoj običnosti i veličanstven u punoći svoje ljepote. Ivana na svojim platnima prenosi unutarnju strukturu prizora, njegovu bit i osjećaj koji je ispod površine vidljivoga, pa tako njezin Sion opravdava svoje biblijsko značenje duhovnoga grada. Na slikama manjih formata oblici su čvršći, teži, kao da je njezina senzacija bila kraća, poput one kada se prozor nakratko otvori, proviri se u dvorište, pa se opet zatvori s pogledom zamagljenim od kiše. Ivanina kiša nije monotona, Ivana osjeća kišu, ona njezin vrt čini bajkovitim u srebrnkasto-plavkastim maglicama, a onda i malo sunca učini od prizora čaroliju. Čarolija je svaki dan, onaj naslikan u svibnju, i svaki budući na Ivaninim slikama bit će dan kao božanski dar za svakoga od nas, samo ga treba ushićen ljepotom proživjeti. Ona zna otkrivati skrivenu ljepotu u kapima kiše, u sjenama, u svjetlu, u nebeskom plavetnilu, jer ona Sion nosi u sebi."

Ars sacra

Ivana Ćavar rođena je u Širokom Brijegu, a 1999. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Šest godina potom završila je poslijediplomski studij Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem u Širokom Brijegu, gdje predaje. Godine 2008. postaje docentica i u tom zvanju ostaje do 2014., kada postaje izvanredna profesorica.

Danas kao redovita profesorica radi na kolegijima Mali akt II, Plastična anatomija I i II, Uvod u diplomski rad – slikarstvo I, II i III, Diplomski rad.

Na doktorskom studiju Ars sacra vodi kolegij Uređenje sakralnog prostora. U svom slikarstvu sakralne tematike plijeni rijetkom autentičnošću izraza. Poštuje baštinjeno, dugu tradiciju prikaza sakralnih motiva (čini se da joj je duh i slikarska čistoća renesansnog genija fra Angelica posebno draga), ali sklada i pročišćuje djela vlastitog stava. Značajan dio svog sakralnog opusa posvetila je Kristovu golgotskom martiriju, produbljući ga i slavom Isusova uskrsnuća.

Izlagala je na četrdesetak samostalnih i na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izvela je nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Godine 1999. dobila je pohvalnicu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske 1998./99.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?