Predstavljena knjiga pjesama „Šarena ogrlica“ Kate Lendić

Jasne i vedre riječi kao što je nebo iznad Dalmacije i Hercegovine

25.06.2024.
u 13:21

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Vrgorac održano je predstavljanje zbirka pjesama „Šarena ogrlica“ Kate Lendić. Moderatorica programa bila je ravnateljica Gradske knjižnice Vrgorac prof. Jelena Mihnjak koja je čitala nekoliko prigodnih pjesama iz knjige započevši prvom pjesmom pod nazivom „Dušopis“, koja najbolje opisuje autoričinim riječima njen lik i djelo. Uz samu autoricu, njen književni opus s posebnim osvrtom na ovu posljednju zbirku pjesama, predstavila je recenzentica prof. Antonia Galić, koja je između ostalog naglasila; „Zbirka 'Šarena ogrlica' ima svoju protežnost vertikalnu i horizontalnu. Horizontalna je vidljiva u tematsko-motivskome sloju ovih stihova djetinjstva i zabilježbi odrastanja, iskušavanja svijeta i pozicioniranjem sebe u zadanostima zavičaja geografskoga i intimnoga, naivno dječjega i gorko odrasloga. Rasponom nastajanja u dužemu periodu, jedinstvena je u vertikali čvrstoga temelja i odlučnoga stava…“

O zbirci pjesama je govorio njezin urednik i nakladnik prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, koji se uvijek rado odazove na suradnju te prati i podržava zavičajne autore potičući ih tako na daljnje stvaranje i doprinos hrvatskoj kulturi i baštini. Stojić je istaknuo: „U Šarenoj ogrlici ćemo ukazivati na beskrajnu ljubav, slobodu pjesničkog Ja koji se vrpolji vremenom i prostorom uz potpore većine.  Recenzentice zbirke pjesama, književni znalci, o stihovima Kate Lendić ispisali su samo pohvale, analizirajući stručno pjesme, a ja, samo kao čitatelj i urednik i zaljubljenik u književno stvaralaštvo, mišljenja sam da u stihovima Kate Lendić nema mnogo filozofije niti zagonetnih misli, sve je jasno, kao što je jasna ljubav i istina, kao što je jasno vedro nebo nad Hercegovinom i Dalmacijom, vječnom inspiracijom ne samo pjesnika poniklih i sviklih na tvrde stijene, na kamenje, nego i na ljepotu, na mir, na bogatstvo i širinu duše.“

Odabrane pjesme čitala je prof. Adriana Turić Erceg koja je istaknula Katin talent za lirski i prozni izričaj podjednako, a uočila je i njenu sklonost specifičnom humoru vrgoračkoga kraja, koji njeguju i neki drugi lokalni autori. Poticaj je autorici dala i istaknuvši sklonost aforizmima. Književna javnost može se nadati uskoro i takvoj zbirci iz njena pera. Veliki Tin Ujević rekao je: „Knjiga nije hrana, ali je poslastica!“. Nazočni su se zasladili Katinom poezijom i pričama.

Kata Lendić, djevojački Matković, rođene je u Medovu Docu kod Imotskog, rodnom mjestu velikog hrvatskog književnika Ivana Raosa. Njegovo književno djelo utjecalo je na Katinu poeziju i prozu. Živi i radi u Vrgorcu.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije