Toni Kozarić

"Jaslice u crkvama uvijek su me impresionirale"

Toni Kozarić
23.12.2023.
u 09:15

Približavajući se Božiću, najradosnijem kršćanskom blagdanu, ozračje svečanosti rođenja Isusa Krista u crkvama diljem svijeta uvelike odražavaju i pomno postavljene božićne jaslice na kojima se s velikom ljubavlju radi do najsitnijih detalja, piše Radio Međugorje.

Rad s ljubavlju

Scenski prikazi svete betlehemske noći u svakoj crkvi su jedinstveni i prelijepi na svoj način. Tako su i u crkvi sv. Jakova u Međugorju postavljene božićne jaslice, a na njima se radilo više sati, od jutra do poslijepodne. Jaslice su, za razliku od prošle godine, postavljene ispred oltara, a autor ovogodišnjih jaslica u župi Međugorje, kao i nekoliko prethodnih godina, je Toni Kozarić, akademski kipar i profesor likovne kulture. Nakon završetka postavljanja jaslica kazao je da se osjeća umorno, no ispunjeno i blagoslovljeno jer je, kako sam kaže, i ove godine imao veliku čast međugorsku crkvu ukrasiti božićnim jaslicama, a rad na postavljanju jaslica ove mu je godine bio posebniji nego inače.

- Budući da se ove godine slavi 800 godina od prvoga prikaza živih jaslica u Grecciu, nekako mi je posebno drago što sam i ove godine, kao i proteklih nekoliko, mogao raditi u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Nekako sam danas s posebnim emocijama to radio, a osim toga, trudim se da svake godine bude drugačije nego što je bilo prethodne. Naravno, prije samoga postavljanja o tome mnogo i razmišljam, imam mnogo ideja, no na kraju, kada to počnem raditi, opet na drugi način postavim. Ona osnovna ideja ostaje, ali uvijek se tu ponešto nadogradi. Osim ovih u Međugorju, ove godine sam radio na Humcu velike jaslice od jute i kaširanog papira koje su visoke oko 1,5 metara, a proteklih godina radio sam po raznim župama u Hercegovini - Humac, Ljubuški, Gradnići, Međugorje i slično, a radim mnoge jaslice i privatnim osobama koje žele, pomognem im oko toga. Što se tiče izrade, odnosno postavljanja ovih jaslica, trajala je oko četiri sata. Naravno, nisam sam radio, uvijek bude ljudi koji pomognu, tu su uvijek i časne sestre iz župe Međugorje, također Vanja Turudić pomogne svake godine bez da je moramo zvati - kazao je Toni te dodao kako na postavljanju jaslica zapravo radi od kada zna za sebe.

Predsjednik Šipka

- Od ranog djetinjstva, od kada znam za sebe, nekako su me te jaslice u crkvama uvijek impresionirale. Mogao sam stajati po nekoliko sati ispred njih i promatrati ih, iako u tom vremenu rijetko je tko imao mogućnost imati jaslice u svojoj kući jer nije ih bilo uopće kupiti. Tako da sam ja kao malo dijete počeo izrađivati jaslice, to jest figurice, bile su većinom od blata koje bih našao jer toliko sam bio impresioniran njima. To mi puno znači i kao vjerniku i kao umjetniku jer baš uživam u tome poslu na poseban način. Za mene kao vjerniku jaslice mi puno znače jer to je prikaz Kristova rođenja. Pokušavam to i svojoj djeci prenijeti jer u kući imamo jaslice pa onda o tome razgovaramo, premještamo figurice, tako da svaki dan bude neka nova kompozicija. Ali, u biti, uvijek završimo na toj štalici, na rođenju Isusa, da i djeca znaju da jaslice nisu neka scenografija, nego stvarni prikaz jednog stvarnog događaja - kazao je Toni Kozarić.

Kozarić je također predsjednik Udruge likovnih umjetnika "Šipak", a Akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu završio je 2008. godine, stekavši ujedno i zvanje profesora likovne kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?