Izložba u Franjevačkoj galeriji

Izložena 34 slikarska, kiparska i grafička djela o temi Božića

“Božićna radost”
09.12.2016.
u 11:00

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u srijedu navečer otvorena je izložba pod nazivom “Božićna radost”.

Bila je to završna izložba za ovu godinu. No, podatak kako je to 21. izložba organizirana samo tijekom ove godine, potvrđuje da u ovom gradu kultura ne silazi s dnevnog reda. Na izložbi su prikazana 34 slikarska, kiparska i grafička djela suvremenih i nešto starijih umjetnika, a koja vizualno predočavaju teme vezane uz Božić i Kristovo rođenje.

Pozdravljajući goste, umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić predstavio je i katolički kalendar godine Gospodnje 2017., izdan u nakladi Franjevačke galerije Široki Brijeg, a čije stranice krase reprodukcije umjetnina s prikazima anđela, odabranim iz crkava u bližoj okolici. No, i na otvaranju ove izložbe nije moglo bez prisjećanja na pokojnog fra Jozu Pejića kojemu je još jednom odano priznanje i zasluge za rad Galerije.

O djelima je govorio dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović koji je i autor predgovora u kojemu je zapisao: “Objediniti jednom temom veliki broj umjetnika, težak je zadatak čiji su rezultati, osobito kada se inzistira na motivu, nerijetko oskudni. Zato je pohvalno što su organizatori proširili obuhvat tema na one koje nisu samo božićne, pa čak i na one koje su više filozofske nego religijske, a čija bi značenjska slojevitost zahtijevala opsežnije analize.

U svakom slučaju, ova izložba na harmoničan način sadržava vizualnu atraktivnost, intelektualnu izazovnost i duhovnu puninu te ju je potrebno primiti otvorena srca”, istaknuo je, uz ostalo, Ivanović.

Otvorenom je izložbu proglasio Drago Martinović ističući kako je Široki zaista kulturno središte, potvrđujući to podatkom da je od nastanka Galerije u ovom hramu umjetnosti upriličeno više od 350 otvaranja nekih kulturnih događanja kojih se ne bi postidjeli ni mnogi europski gradovi.

Otvorenje izložbe vodila je Željka Šaravanja koja je također u ovoj ulozi već nadmašila svoj stoti nastup, a za glazbeni ugođaj uspješno su se pobrinuli mladi iz Frame Široki Brijeg.

Izložba ostaje otvorena i dostupna svim posjetiteljima do 22. siječnja 2017. godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?