organizaciji HKD NAPREDAK

Izložba „Stećci svjetska baština UNESCO-a“ otvorena u Pastoralnom centru u Odžaku

24.10.2023.
u 17:27

Izložba „Stećci svjetska baština Unesco-a“ upriličena je u ponedjeljak u Pastoralnom centru Odžak u organizaciji HKD NAPREDAK Podružnica Odžak, Župe Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja Odžak i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar. Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku, priopćeno je iz HKD Napredak, podružnica Odžak. 

Putujući kroz Mostar, Fojnicu, manastir Žitomislić, Vitez, Novi Travnik, Široki Brijeg, Sarajevo i Zenicu, izložba je, zahvaljujući Napretku, stigla u Odžak. Na početku otvorenja izložbe u ime organizatora nazočnima se pozdravnim riječkima obratio don Ivan Dragičević, dopredsjednika HKD Podružnice Odžak i član Stegovnog suda HKD Napredak i preč. Ilija Orkić, župnik župe Odžak i dekana doborskog dekanata.

Predstavljač izložbe Miroslav Landeka osobno nije mogao biti nazočan na njezinu otvorenju, a njegov osvrt pročitala je Žaklina Pirkl Ivanković, članica Nadzornog odbora HKD Napredak Podružnice Odžak.

"Sve fotografije koje su pred vama upotpunjene su detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku", napisao je Landeka.

Istaknuo je kako je cilj izložbi približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka. 

"Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka kao i utjecati na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje", naglasio je on.

O stećcima, našoj povijesti ali i baštini koja nam je ostavljena na čuvanje, njegovanje i prenošenje te o izložbi govorio je član HKD Napredak Glavna
podružnica Mostar Ante Vujnovića, magistar arheologije i povijesti, inače trenutno je doktorand arheologije na Univerzitetu u Sarajevu. On je podcrtao kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. stoljeću i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. stoljeća. 

"Za sada je zabilježeno negdje oko 70 000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. stoljeća. Također, postoje određene nekropole i stećci kao pojedinačni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone Bi", kazao je između ostalog Vujnović.

Glede motiva na stećcima, istaknuo je kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.
Uz 13 fotografija stećaka predstavljenih na izložbi nalazi se fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu Napretkova lista Stećak,čiji se prvi broj pojavio 1. siječnja 1994. kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade Pierre-Chevalier. Napretkov kalendar s motivom stećaka za 2019. pripremili su i urednički osmislili prof. dr. Miroslav Palameta te Miroslav Landeka, po čijoj zamisli i realizaciji je i nastala ova izložba, dok je fotografije, produkciju i post produkciju radila dizajnerska kuća SMART/RAGUŽ 'BARBARIĆ DESIGN' iz Mostara.
Tisak fotografija i panela veličine 100×100 cm uradila je grafička industrija Suton d.o.o Široki Brijeg.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbene škole, Janja Pandurević skladbom Tekle Badarzevske – Baranovske – Sluškinjina molitva te
Sara Radić, koja je odsvirala španjolski ples Fandango u aranžmanu Raifa Husičića Voditeljica programa Jelena Jurišić na kraju je zahvalila organizatorima Podružnici HKD Napredak Odžak i Župi Odžak, HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, te Landeki i Vujnoviću kao i svima koji su u ponedjeljak večer došli i upoznali novi bogati kutak naše povijesti i prošlosti.

Izložba staje otvorena još tri tjedna i to na dvije lokacije. Prve dane će izložba biti izložena u Pastoralnom centru, a kasnije u prostorijama kapelice.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?