Župa Srca Isusova Zvornik-Srebrenica

Izložba slika s Prve međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2016.

izlozba
13.11.2016.
u 09:15

S ciljem izgradnje i pokretanja projekta u Srebrenici pod naslovom: „Mjesto dijaloga-mira i pomirenja“, a u organizaciji franjevaca Bosne Srebrene i župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, otvorena je u četvrtak 10. studenog u Narodnoj biblioteci u Srebrenici izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji Srebrenica 2016. održanoj od 20. do 23. listopada.

Otvarajući izložbu u pozdravnoj riječi domaći župnik fra Joso Oršolić naglasio je kako je želja organizatora izložbe i kolonije da Srebrenica, koja je bila prvo mjesto prisutnosti i korijena franjevaca, postane ponovno mjesto susreta, dijaloga i pomirenja. Stoga je i susret započeo misnim slavljem, koje je u suslavlju sa župnikom fra Josom predvodio fra Ivan Šarčević, u spomen kapelici-crkvi sv. Marije, sagrađenoj 1991. o 700. obljetnici prisutnosti franjevaca u Bosni, a na mjestu samostana i crkve zapaljene i srušene prije 300. godina, u kojem su djelovali franjevci provincije Bosne Srebrene.

Fra Joso je zahvalio akademskim umjetnicima Anti Kajiniću, Marku Živkoviću, Ria Trdin, Dejanu Durakoviću, Žanni Erdelji, Zvonimiru Peraku, Borisu Pejiću, Stijepi Gavriću, Vlatku Blažanoviću, fra Perici Vidiću, Mladenu Ivešiću, Anti Ćulo, Slavenu Miličeviću i Anti Jurkiću što su sudjelovali na likovnoj koloniji, na kojoj je nastalo tridesetak doista lijepih i vrijednih umjetničkih djela, koja sada krase prostore Narodne biblioteke u Srebrnici. Zahvalio je i sponzorima koju su omogućili njezino održavanja kao i otvorenje izložbe: Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, HKO Kruh sv. Ante, CRS-u, Franjevačkom samostanu Vukovar, Tena d.o.o. Osijek i drugima. „Želimo pomoći svim ljudima koji žive na ovim prostorima, i katolicima i ostalima, stoga je ova izložba tek prvi korak dijaloga mira i pomirenja“, naglasio je fra Joso i najavio daljnje korake u tom pravcu - gradnju Centra dijaloga mira i pomirenja u Srebrenici, koji bi trebao biti na temeljima starog franjevačkog samostana izgrađenom 1291. u Srebrenici (u više navrata obnavljan), gdje je upravo provincija Bosna Srebrena dobila svoj naziv.

Svoju radost na tu izložbu, koju također smatraju kao iskorakom u ljepšu i bolju budućnost, iskazali su u pozdravnoj riječi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i Bojan Pejić, direktor Narodne biblioteke. U kritičkom osvrtu na izložbu Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti iz Sarajeva naglasila je veliki značaj i kulturnu misiju franjevaca Bosne Srebrene, koja traje preko 700 godina kroz njegovanje umjetnosti i umjetničkog izraza. Ustvrdila je da je ta izložba od velikog značaja za povijest umjetnosti, ne samo Srebrenicu nego i za cijelu Bosni i Harcegovinu, napose zbog ideje organizatora da ona bude prvotno mjesto susreta, dijaloga i pomirenja kako umjetnicima za inspiraciju tako i svima koji je posjete i vide. Istaknule je da je kako je kolonija prvotno pozivnog karaktera, jer se odazvalo 14 umjetnika, koji su kroz samo tri dana napravili 30-ak vrijednih i lijepih umjetnina u raznim tehnikama.

Inicijator kolonije fra Nikola Bošnjak, veliki kolekcionar umjetnina naglasio je da pored svih nedaće koje su se dogodile u tom kraju, treba poticati te ljude, koji su izgubili gotovo svaku nadu, posvjestiti im da im nema druge, nego poput sv. Franje ponovno graditi mostove zajedništva. 

„Za Srebrenicu se u svijetu čulo po zlu, neka se po ovoj izložbi i po daljnjim nastojanjima za vas ponovno u svijetu čuje po dobru, po želji da ponovno gradite dijalog, mir i pomirenje“, poručio je fra Nikola i zahvalio domaćinima na gostoljubivosti kako tijekom kolonije tako i na tome što su svoje prostore otvorili za tu izložbu.

Misno slavlje kao i otvorenje izložbe te druženje uz zajednički ručak pjesmom je uveličao trio: fra Mirko Majdančić, Gordana Erkić i Ivana Đurić.

Da su se umjetnici, koji su došli iz raznih krajeva BiH i Hrvatske i raznih su nacionalnosti, doista držali teme dijaloga, mira i pomirenja, na svoj način govore njihova umjetnička djela, među kojima su znakovita ona koja prikazuju kao i svojim nazivom: Gospa Srebrenička, Pieta (srebrenička), Susret, sveti Franju, crkva i samostan sv. Marije u Srebrenici, Džamija, Pomirenje, Molitva, Srebrenica I i II, i druga.

Postav izložbe potpisuje Nada Džankić. Kako je predviđeno da bude putujuća, u Narodnoj biblioteci u Srebrenici izložba će biti otvorena kroz deseta dana, a onda je u planu da putuje po nekim gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Sarajevo, Tuzla, Mostar, Vinkovci, Osijek, Vukovar, Zagreb, Beograd i tako redom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?