Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Izložba 'Manuskript' Borisa Ladana upriličena u Mostaru

27. siječnja 2022. u 20:49 0 komentara 63 prikaza

Izložba radova akademskog grafičara Borisa Ladana pod nazivom "Manuskript" otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji "Kraljice Katarine" u Mostaru.

Radi se o 16 kompozicija većih formata, koji su rađeni u kombiniranoj tehnici na platnu.

- Kombinacija je to kolaž tehnike, slikarske akrilne boje, laviranog tuša i multipliciranih otisaka aquatinte. Kao što možete primijetiti tu su raznorazna trodimenzionalna slova koja su u nekim kombinacijama, kontrastima svijetlog i tamnog, manjeg i većeg – istaknuo je Ladan.

Govoreći o tome što ga je inspiriralo, Ladan navodi kako je prije 27 godina bio u Njemačkoj u izbjeglištvu i kako je u spremištu vlakova crtao grafite.

- I to su moji prvi početci. Kao što vidite, ostavilo je to utjecaja jer to slovo kao osnovni simbol grafiti arta ostalo je utkano u mene i ja sam to prenio i u akademsko obrazovanje i u nekoj korelaciji s profesorima sam došao do svoje grafičke mape koju sam nazvao 'alfabet' – istaknuo je umjetnik, dodavši kako eksperimentira i kako uživa u tim eksperimentima.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić kazao je kako se Ladan mostarskoj publici predstavlja impresivnom izložbom.

- Ne mislim pri tom samo na formate nego na jednu snagu izričaja. To je jedna sublimacija u tehničkom smislu kolaža, grafike, crteža, a u simboličkom smislu suglasja i semiotičke strukture unutar koje proniče jedna dimenzija lingvistike, jednog glasa, odnosno njegovog simbola – slova, odnosno suglasja, koje nema estetiku, tu vrstu konotacije koju inače jezik posjeduje. Ovdje je jezik praktično inspiracija za estetiku koja je vizualne prirode - kazao je Nikolić.

Premijerno je izložba iz ciklusa "Manuskript" prikazana u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Nakon izložbe u Mostaru, koja će ostati otvorena do 14. veljače, "Manuskript" će biti postavljen u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 25. veljače.

Boris Ladan diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine u klasi profesora Igora Dragičevića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.