Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Izložba Franjevačkog muzeja Tomislavgrad otvorena u Vukovaru

03. travnja 2019. u 07:36 0 komentara 98 prikaza
Foto: Fena

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad kao gostujuća izložba u utorak je svečano otvorena u Muzeju vučedolske kulture kod Vukovara.

O izložbi, koja je nastajala kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, nazočnima su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, urednik katoličkog mjesečnika iz Tomislavgrada “Naša ognjišta” fra Gabrijel Mioč te kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber.

- Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi - kazao je kustos Dilber.

Među najzanimljivijim predmetima koje posjetitelji Muzeja vučedolske kulture mogu vidjeti su, kaže kustos, tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

- Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH - istaknuo je Dilber.

Arheologinja i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirele Kutinec izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe, navodeći kako se nada da će uspješna suradnja s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad biti nastavljena i u budućnosti.

- Nadamo se da će se ova suradnja i dalje nastaviti i da ćemo i mi s našom Arheološkom izložbom gostovati u Tomislavgradu te upoznati vašu javnost s vučedolskom kulturom - istaknula je ravnateljica.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.