"Ecce Homo"

Izgubljeno pa nađeno remek-djelo: Caravaggio izložen u Pradu

Ecce Homo
28.05.2024.
u 20:15

"Ecce Homo" naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španjolskoga kralja Filipa IV.

Nakon što je stoljećima bilo neprepoznato i zamalo prodano 'za čavle', nedavno otkriveno Carvaggiovo remek-djelo izloženo je od danas u madridskom muzeju Pradu. 

Caravaggiov "Ecce Homo" (Evo čovjeka) jedno je od šezdesetak poznatih djela talijanskoga baronog majstora. Dugo se smatralo izgubljenim prije nego što je sada postalo jedno od najpoznatijih ponovno otkrivenih djela u povijesti umjetnosti. 

"Ecce Homo" naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španjolskoga kralja Filipa IV.

Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zavjeta u kojoj Poncije Pilat predstavlja mnoštvu iscrpljenog i krvavog Krista s krunom od trnja na glavi. 

Slika koja danas vrijedi desetke milijuna pojavila se na aukciji prije tri godine i zamalo bila prodana za 1500 eura. 

Španjolska je blokirala dražbu slike, koja je bila pripisana manje poznatom slikaru iz 17. stoljeća, nakon što su stručnjaci iznijeli hipotezu po kojoj se radi o djelu Michelangela Merisija, mnogo poznatijega kao Caravggia. 

Četiri stručnjaka za Caravaggiove i barokne slike, među kojima su bili i profesorica povijesti umjetnosti Maria Cristina Terzaghi i povjesničar umjetnosti Gianni Papi, potvrdili su u međuvremenu da je to njegova slika i ocijenili je remek-djelom. 

Madridski muzej Prado, koji je već dom Caravaggiova "Davida i Golijata", ovu će sliku izlagati do 13. listopada. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije