U Garevcu stvarana umjetnička djela za Otvorenu kuću

Idealan sklad različitosti Posavine u očima umjetnika

03.08.2022.
u 16:50

Artistički povratak ratom oskvrnavljenog prostora u posavsko mjesto Garevac preko Posavskog umjetničkog likovnog simpozija (PULS) učinio je od tog pitomog posavskog mjesta prostorom umjetničke intervencije, piše Večernji list BiH.

Nada i spokoj

Oblikovanjem likovnih kompozicija smještenih u okvir posavske ravnice umjetnici su i ove godine djelovali iscjeliteljski, umirujuće, dajući Garevcu posve novi kontekst nade i spokoja. Dvadesetak umjetničkih djela nastalo je kroz rad jednotjednog PULS-a kroz nove crteže, slike, slikoobjekte, videouratke, performanse, site-specific i dokumentarne fotografije, što ukupno čini fundus od više od 100 djela nastalih kroz trogodišnji rad kolonije u Garevcu. Od Ante Kajinića ulogu umjetničkog voditelja preuzeo je Josip Mijić, profesor u Širokom Brijegu na ALU SUM-a i kao voditelj umjetničkog programa Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg. Umjetnici su opet progovorili snagom kista uokviren i teorijom o temi "Likovna umjetnost u digitalnom dobu" koju je odredio Mijić. Bio je tu i dr. umjetnosti Marko Šošić, akademski slikar. - Ima ta neka čarolija Save i sa slavonske i s bosanske strane, ta prisnost, prirodnost, gdje su ljudi vrlo pitomi i dragi... - kazao je Šošić. Fra Perica Martinović s ponosom je pokazao sve samostanske vrijednosti, osobito umjetničke, koje krase duhovno središte Posavine. Jasmina Runje, Splićanka s dubrovačkom adresom, prvi je put u Posavini. Dvije slike koje je napravila ostavila je Otvorenoj kući u Garevcu. Posavina, kaže, djeluje tako umirujuće jer ovdje se čovjek susretne sam sa sobom. I Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, prvi je put u Posavini. - Ovakvu dobrodošlicu još nisam doživjela - kaže. Akademska slikarica Renata Papišta iz Sarajeva stigla je u Garevac i, priznaje, to je za nju neotkrivena oaza mira, dobrodošlice i druženja protkanog umjetnošću. - Ovaj dolazak umjetnika u Posavinu je važan jer mi uvijek imamo drugu poziciju gledanja, progovaramo likovnim jezikom koji je čitljiv svim ljudima spremnim na komunikaciju, razgovor - kaže Renata. Borislav Božić riječki je fotograf i slikar koji iza sebe ima pet desetljeća uspješna rada. - U proljeće 1971. napravio sam prvu fotografiju. Te sam godine u jesen došao u Rijeku i od tada traje misterij fotografije.

Sve raskošne forme

Prvi put sam ovdje i oduševljen sam podnebljem, ljudima, organizatorom kolonije. Toliko različitosti u svakom pogledu, a opet u idealnom skladu gdje se poštuju različitosti. Danas smo u takvoj žurbi da nemamo vremena vidjeti okolicu oko sebe, a Posavina je prekrasna i vrijedi je i umjetnički zabilježiti u svim njezinim raskošnim formama - kazao nam je Božić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?