Pjesnik prava Martin Raguz proslavio svoj 90. rođendan

I danas, u 90. godini života, ugodno ga je slušati s koliko žara zastupa i brani one koji su mu iskazali povjerenje

11.09.2023.
u 20:28

U proljeće 2007. godine u Zagrebu, u 102. godini života preminuo je veliki hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović. Njegov stoti rođendan proslavili smo u Mostaru, u okviru Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće".

Na proslavi rođendana zateklo se veliko, raznoliko i veselo društvo. Slavljenik je nazdravljao, častio se hercegovačkim delicijama, čisto, lijepo i bez zastajkivanja recitirao svoju i njemu dragu poeziju. Postoje ljudi koji i na prijelazu u drugo stoljeće imaju očuvanu memoriju pa se s lakoćom sjećaju dragih i inih događaja. Tako u jednom času Tadija nazdravlja i poče pričati:

- U rujnu 1958. godine u Sarajevu se održavao Kongres književnika Jugoslavije. Bili smo smješteni u hotelu Europa. Prvi jesenski dani bili su ugodni. Jedne večeri u predvorju hotela sreo sam Ivu Andrića. Pozdravili smo se i pošli na večeru. Ivi sam predložio da nakon večere prošetamo Vilsonovim šetalištem i dogovorimo se o odlasku na Groblje sv. Josipa te posjetimo grob pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića. U jednom času, baš oko Vrbanja mosta, Ivo zastade, pogleda lijevo i desno, naprijed i natrag te mi nešto tiho reče.

Tadija zastade.

- Što Ivo reče - mi uglas.

- E, to vam ne mogu reći - nekako odrješito odgovori Tadija.

U subotu, 9. rujna, u ljubuškom restoranu Bagin most legendarni sarajevski odvjetnik i pjesnik prava, jedno vrijeme predsjednik Vrhovnog suda i Suda BiH Martin Raguz proslavio je ulazak u svoj devedeseti rođendan. Kao i uvijek, besprijekorno odjeven i razdragan, raširenih ruku i otvorenog srca, slavljenik nas je dočekao na ulazu u restoran. Priča za pričom, šala za šalom, vic za vicem, malo o Muji, malo o Sulji, malo o Bosancima, još više o Hercegovcima, vrijeme je odmicalo.

Kao da nije postojalo.

Slavljeničko veselje odvelo nas je do sutona, kada se sunce iza obronaka Biokova pozdravlja s Hercegovinom. E, što bi sve, kao odvjetnik iz vremena samoupravnog socijalizma, kao predsjednik Vrhovnog suda iz godina ratnog nacionalizma, kao predsjednik Suda BiH iz vremena poslijeratne daytonske suhozidine i sada kao aktivni odvjetnik mogao ispričati Martin Raguz.

Znam da o tome ne želi govoriti.

Znam i to da u njemu sve dozrijeva.

Kada se otvore stranice jedne blistave karijere, imat će se što čitati.

I danas, u 90. godini života ugodno ga je sresti u predvorju sarajevskih sudova i još ugodnije slušati s koliko žara zastupa te brani one koji su mu iskazali svoje povjerenje, a imali su i kome. Vjerujem da će Martin Raguz, kao i pjesnik Dragutin Tadijanović, biti jednako radostan i na proslavi svoga stotog rođendana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije