53. Šimićevi susreti

I “Brat magarac” poručuje: “Ne idite maleni ispod zvijezda!”

07.05.2016.
u 11:00

Šimićevi susreti 2016. tematski su vezani uz religioznost A. B. Šimića pa se uvrštavanje predstave “Brat magarac” pokazalo punim pogotkom.

Pun pogodak

Glumci HNK Mostar oduševili su publiku u prepunoj kinodvorani u Grudama izvedbom ove dramske predstave Renea Medvešeka u režiji Lawrencea Kiirua.

Kroz svojevrsni etnomjuzikl, prožet tradicionalnim hercegovačkim napjevima, redaju se slike iz života svetoga Franje. Niz efektnih alegorijskih prispodoba i svetačkih anegdota te atraktivna koreografija i prikladna kostimografija, uz nadahnutu glazbenu kulisu iz etno-glazbene radionice Gabrijela Prusine, tvore jedinstven kazališni kolaž koji na najljepši način govori o životu i djelu svetoga Franje.

“Brat magarac”, predstava duha, svetosti, mudrosti, dobrote i ljepote, vraća optimizam, donosi radost života u vjeri, pokazujući koliko je nauk svetog Franje aktualan i danas, zahvaljujući i duhovnoj misiji pape Franje. Riječi svetog Franje u predstavi “Brat magarac” posebno sveto zazvuče u Hercegovini u kojoj je duboko ukorijenjen duh ovoga sveca.

Misli svetoga Franje što ih maestralno izgovara glumac Robert Pehar kao da dolaze s neba. Pa će reći: “Sve što nam treba dolazi s neba!” Poručuje nam: “Ne robujte ovom svijetu! Ovaj vjesnik radosti poučava nas tome kako je svim ljudima postao brat, slijedeći vjeru i nauk Isusa Krista, kako je i do sultana došao da bi do Isusova groba došao. Sveti Franjo ljubi gubavca, pronalazi gospođu Siromaštinu, razgovara s pticama, uči sljedbenike da je svoje tijelo nazvao bratom magarcem kojim putuje do sestre Smrti, ali i da je svaki čovjek čudo i dio Najvećeg čuda.”

Pomoćnik iz Drinovaca

Predstavom se oduševio i Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH, podrijetlom iz Šimićevih Drinovaca. Dugotrajnim pljeskom publika je nagradila aktere ovog etnomjuzikla u kojem je hercegovački etno (pri)zvuk posebno vrijedan segment, a sami akteri bili su zahvalni na činjenici da su mogli biti dijelom programa 53. izdanja Šimićevih susreta. “Brat magarac” ne ide malen ispod zvijezda!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?