Koncertom ispred Kosače

Hrvatska glazba Mostar svečano proslavila svoj 129. rođendan

29.05.2018.
u 07:36

Koncertom pod nazivom “Večer popularne glazbe”, Hrvatska glazba Mostar, pod ravnanjem maestra Damira Bunoze, svečano je obilježila 129. godina od svoga osnutka. Publika je na koncertu održanom na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, mogla uživati u najpoznatijim svjetskim hitovima – “Final Countdown”, “Smoke on the water”, “Billie Jean”, “Guantanamera”, “Muppet Show”, “Proud Marry”...

Veliki svjetski hitovi

- Počeci tradicije postojanja puhačih orkestara u BIH vežu se za 17. svibanj 1889. godine, odnosno prvi nastup Hrvatske glazbe Mostar. Od tada do danas, taj puhački sastav je postojao u raznim oblicima, ali tradicija nikad nije prestala. Hvala vam što ste došli da s nama obilježite 129. godina od prvog nastupa najstarijega puhačkog orkestra u našem gradu i BIH - istaknuto je na otvaranju koncerta. Hrvatska glazba Mostar nastala je 17. svibnja 1889. godine i najstariji je puhački orkestar u BiH. Od tada, do ovih dana, unatoč svim nedaćama, ratovima i drugim nepogodnostima, uspjela je održati jednu od svojih najljepših tradicija. Mostar je prvi od svih bh. gradova dobio puhački orkestar koji je, povijesnog 17.svibnja 1890., prošao gradskim ulicama.

Sudjelovanje glazbe u raznim proslavama idućih godina potvrđuje njezin uspješan razvoj, tako da je bio nezamisliv ijedan vrjedniji događaj u Mostaru bez Hrvatske glazbe Mostar. Svečano otvorenje novih prostorija Hrvojevog doma dogodilo se 2. veljače 1897. i tom prigodom društvo je priredilo veliku zabavu kojoj je veliki doprinos dala i glazba.

Burna prošlost

U sklopu Hrvojevog doma kasnije je izgrađen i dom Hrvatske glazbe. Koncem 1945., poslije rata, obnovljen je rad nacionalnih društava u Mostaru, ali s izmijenjenim nazivima. Kod Hrvata, Hrvatska glazba i društvo Hrvoje sjedinjeni su pod nazivom Napredak. Bio je to privremeni kraj Hrvatske glazbe Mostar, koja je pod tim imenom ponovno zasvirala tek 1994.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije