Obnovljen stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije u Širokom Brijegu

Hram umjetnosti s bogatim fundusom -od darovane slike "Gospa pri molitvi" iz 1848.do čak 6000 umjetničkih djela

30.01.2024.
u 15:47

Razgledali smo obnovljeni stalni postav Franjevačkog muzeja i galerije i bili dodatno oduševljeni umjetninama znamenitih umjetnika, među kojima su, primjerice, Ljubo Babić, Mersad Berber, Vlaho Bukovac, Salvador Dalí, Eugène Delacroix, Mladen Galić, Oton Gliha, Krsto Hegedušić, Kažimir Hraste, Vasilije Josip Jordan, Gabrijel Jurkić, Nives Kavurić Kurtović, Kuzma Kovačić, Miroslav Kraljević, Ivan Meštrović, Antun Motika, Edo Murtić, Virgilije Nevjestić, Dimitrije Popović, Zlatko Prica, Stipe Sikirica, Vilim Svečnjak, Miroslav Šutej, Antun Boris Švaljek, Milivoj Uzelac, Ivan Lacković Croata, Sofija Naletilić Penavuša, Ivan Rabuzin…

U programu "Noć muzeja", upriličenom u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu otvorena je izložba radova pod nazivom "Mali kreativci - Umjetnička djela kroz dječji objektiv" i predstavljen novi stalni likovni postav ovog širokobriješkog hrama umjetnosti te katalog tog postava, piše Večernji list BiH.

Hrvatsko muzejsko društvo u svom 19. izdanju za temu ima muzeje i novu publiku. U Franjevačkom muzeju i galeriji tako su izloženi likovni radovi djece iz širokobrijeških vrtića "Junior", "Mali hrast", "Osmijeh", "Sretna lica", "Sunčica", "Svijet mašte", "Trnoružica", "Koko" i "Zlatna ribica", i to zajedno s umjetničkim djelima iz bogatog fundusa ovog muzeja i galerije. Djeca su na dar dobila prigodnu bojanku s motivima stećaka iz širokobriješkog kraja autora Mirana Palčoka. Izložba je nastala kao plod suradnje Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a te Franjevačkog muzeja i galerije u čijoj su organizaciji održane dječje radionice za predškolsku dob.

Važnost muzeja

Mnoštvo nazočnih roditelja s djecom pozdravio je širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić, ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije. Zahvalio je Josipu Miliću i Ani Naletilić Ivanković, koji su priredili izložbu dječjih likovnih radova, te vlasnicima vrtića. Josip Milić istaknuo je kako je stalni likovni postav proširen za 28 umjetnina 12 umjetnika. U sklopu obnovljenog stalnog likovnog postava privremeno su postavljene i umjetnine iz Franjevačke riznice. Program je vodila Željka Šaravanja.

Otvarajući izložbu i obnovljeni stalni postav, fra Ante Marić bio je zadivljen likovnim radovima dječice širokobrijeških vrtića. Emotivno je podsjetio na dolazak fratara najprije na Čerigaj 1844., a potom u Široki Brijeg dvije godine potom. U katalogu izložbe fra Ante naglašava da je Franjevačka galerija u Širokom Brijegu svoj prvi postav imala 1990. godine, a osmislio ga je Igor Zidić uz pomoć fra Vendelina Karačića. Katalog prvog postava imao je 498 umjetnina. Josip Mijić naglašava da trenutačno fundus Franjevačkog muzeja i galerije ima oko 6000 umjetnina koje su informatički, digitalno obrađene i dostupne. Kazao nam je da fundus stalno raste. Fra Ante naglašava: - Sve je ovo što u galeriji vidite izašlo iz naše sirotinje. Iz vacarde i klašanja. Izašlo iz sjerčena (sirčena) i ražova kruha, iz bijede i gladi. Izraslo je iz progona koje su nam svako malo temeljito priređivali. Sve je ovo pak izraslo iz naše ljubavi koja je bila jača od spomenutoga. One ljubavi koja je naopako potkovana bježala sa svojih ognjišta.

Izraslo iz ove naše škrte i krševite grude, koja je često ostajala bez ploda i ljetine. Izrasla iz zemlje koju ni jedan rat nije zaobišao, koju ni jedna glad nije poštedjela i ni jedna kuga. Sve je izraslo iz toga našeg duha i prkosa. Jer smijali smo se kad su svi željeli da plačemo, a plakali i veselili se kad su svi željeli da tugujemo".

Umjetnine poznatih

U svom predgovoru kataloga obnovljenog stalnog postava fra Ante naglašava da se prvom slikom Franjevačke galerije u Širokom Brijegu smatra slika "Gospa pri molitvi", koju je donio fra Filip Ćorić. Na poleđini slike piše: "Le monache Barberini al Padre Fillippo Chiorich Roma 1848.". Fra Ante dodaje: - Od starijih slika koje čuva Samostan u Širokom Brijegu, tu je "Sveti Franjo u zanosu" nepoznatog talijanskog majstora iz 17. stoljeća, ulje na platnu. Od starih slika, koje od svog početka čuva samostan, ovoj treba dodati sliku Cristofora Tasce. Signatura u donjem desnom kutu čitko donosi 1717. godinu i ime Christofor.

Autor predgovora dalje spominje stradanja Širokog Brijega te ustrajnost fratara u prikupljanju, čuvanju i prezentaciji vrijednih umjetnina te ističe: - Godine 1983. samostan je zalaganjem gvardijana fra Zdenka Galića otvorio samostansku Riznicu, a godine 1990., zalaganjem gvardijana fra Mladena Hrkaća, kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je Franjevačku galeriju u novosagrađenoj velebnoj zgradi za vjeronauk i izložbene prostore Galerije i Riznice. I tako je na svoje došla priča o Likovnoj akademiji. Utemeljena je nastojanjem fratara u Širokom Brijegu - fra Joze Pejića i fra Vendelina Karačića. I danas djeluje u sastavu Sveučilišta u Mostaru.

Sve je, dakle, počelo na zgarištu Muzeja Franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu, a Franjevačka galerija i Likovna akademija svoj temelj zahvaljuju starim, slučajno sačuvanim slikama "Gospa pri molitvi" i "Sveti Franjo Asiški u zanosu". Tijekom Domovinskog rata Franjevački muzej i galerija svoje prostore ustupaju Sveučilištu u Mostaru, a ona se sklanja od ratnih strahota u bunker. Čim su prilike dopustile, nastavila je sa svojim radom i rastom.

Razgledali smo obnovljeni stalni postav Franjevačkog muzeja i galerije te bili dodatno oduševljeni umjetninama znamenitih umjetnika, među koji su, primjerice, Ljubo Babić, Mersad Berber, Vlaho Bukovac, Salvador Dalí, Eugène Delacroix, Mladen Galić, Oton Gliha, Krsto Hegedušić, Kažimir Hraste, Vasilije Josip Jordan, Gabrijel Jurkić, Nives Kavurić Kurtović, Kuzma Kovačić, Miroslav Kraljević, Ivan Meštrović, Antun Motika, Edo Murtić, Virgilije Nevjestić, Dimitrije Popović, Zlatko Prica, Stipe Sikirica, Vilim Svečnjak, Miroslav Šutej, Antun Boris Švaljek, Milivoj Uzelac, Ivan Lacković Croata, Sofija Naletilić Penavuša, Ivan Rabuzin...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije