"Lijepom našom - Mostovi kultura" u Širokom Brijegu

Hercegovci ugradili svoj kamen u mozaik hrvatskog identiteta

BiH,02.12.2015.Siroki, Pecara,  Snimanje Lijepom nasom Photo:Stojan Lasic
04.12.2015.
u 07:00

"HRT-ov projekt 'Lijepom našom - Mostovi kultura' najljepši je način predstavljanja običaja, tradicijske kulture i glazbene baštine nekoga kraja. Široki Brijeg i Hercegovina mogu se podičiti svojom glazbenom baštinom", kazao je gradonačelnik Kraljević

Na samom početku javnog snimanja dviju emisija HRT-ova glazbeno-scenskog spektakla "Lijepom našom - Mostovi kultura" u prepunoj širokobriješkoj Gradskoj dvorani na Pecari voditelj Branko Uvodić prisjetio se nastupa pored širokobriješke crkve 1997. godine, prvog izlaska ovog programa izvan RH. Široki Brijeg jedini je grad u kojem je ovaj glazbeno-scenski spektakl upriličen tri puta - drugi je bio na prepunom stadionu Pecara. Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, pozdravljajući brojne izvođače i publiku, kazao je:

- HRT-ov projekt "Lijepom našom - Mostovi kultura" najljepši je način predstavljanja običaja, tradicijske kulture i glazbene baštine nekog kraja. Široki Brijeg i Hercegovina mogu se podičiti svojom glazbenom baštinom i uvjeren sam da će to brojni izvođači na najljepši način i pokazati.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, kazao je kako zahvaljujući i projektu "Lijepom našom" Hrvati Hercegovine ugrađuju svoj kamen u mozaik hrvatskog identiteta te naglasio:

- Za nas domovina nije administrativni već emotivni pojam.

U programu koji će se na HRT-u prikazati 12. i 19. prosinca nastupili su brojni izvođači iz Hercegovine i Hrvatske, a nazočni u prepunoj dvorani sudjelovali su i u snimanju posebne božićno-novogodišnje čestitke za posebnu emisiju "Lijepom našom".

Uvodić je u programu podsjetio na najznačajnije povijesne pojedinosti vezane uz Široki Brijeg, posebno ističući ulogu franjevaca, a prisjetio se i poznatih Širokobriježana kao što su Gojko Šušak i fra Jozo Zovko. ŽHKUD "Hercegovac" i KUD-ovi "Mokro", "Brda" iz Izbična, "Blaćani" iz Biograca, "Vrila" iz Mostarskog Graca, "Biloševica" (Dužice - Rasno), "Kočerin" predstavili su se napjevima i tradicijskim plesovima, gangu su zapjevali Mate Anić i prijatelji, te Veselko Vranješ sa svojim prijateljima, a Jure Miloš zapjevao je uz gusle.

Tijekom programa na videozidu projicirane su fotografije s motivima Širokog Brijega i Hercegovine fotografa Tome Milićevića.

"Sinovi Hercegovine" iz Širokog Brijega oduševili su svojom pjesmom "Hercegovac za Hrvatsku diše", klapa "Dobrkovići" otpjevala je božićnu pjesmu "Ovoga vrimena", a mostarska ženska klapa "Narenta" predstavila se pjesmom "Tebi, majko, misli lete". Širokobriješka ženska klapa "Diva" oduševila je pjesmom "Da ja vidim lane moje", klapa "Signum" iz Čapljine predstavila se pjesmom "Bosa Mara Bosnu pregazila", "Mokarski tamburaši" u svom su stilu nastupili s pjesmom "Sve behara i sve cvjeta", a "Širokobriješki dukati" oduševili su svojom izvedbom pjesme "Zemlja Hercegovina".

"Tamburaši s kamena" na tamburaški način izveli su kultnu "Uzalud vam trud, svirači", tamburaški sastav "Geraši" iz Čapljine predstavio se pjesmom "Zvoni, zvoni, tamburice". Publiku je oduševio veseli nastup tamburaškog sastava "Fijaker" iz Osijeka, koji je otpjevao pjesmu "Hoću život", a skupa s klapom "Bonaca" pjesmu "Nema meni do Klobuka".

"Fijaker" je pratio Ivu Jurića u izvedbi pjesme "Ti si mi u krvi", nadahnut je bio nastup Zorana Begića s njegovom novom uspješnicom "Hajde, mala, široko nam polje", Ivana i Ivica Bago otpjevali su pjesmu "Tajna najveća", Monija Jarak je oduševila izvedbom kultne "Santa Lucia", a Frenki je svojom izvedbom pjesme "Nije htjela" podsjetio na Kemala Montena. "Fijaker" je pratio i nastup Damira Medića u izvedbi pjesme "Tiho teče Neretva", potpuri Zorice Andrijašević Done, kao i Nenada Vetmu u izvedbi popularne "Croatio, iz duše te ljubim". Alen Nižetić oduševio je uz "Fijaker" pjevajući hercegovačku himnu "Dođi da vidiš".

Kraljica sevdaha Hanka Paldum, oduševljena toplim prihvaćanjem publike, otpjevala je i onu znanu "Zelene oči", a onda je kao šlag na kraju nastupio popularni Jole s uspješnicama "Kada žene tulumare" i svojom izvedbom hita "Sve poštivam, svoje uživam", a pravo oduševljenje uslijedilo je kad su se Joli na sceni pridružili svi izvođači i zapjevali onu poznatu "Moja Hercegovina". Zapjevali su i pjesmu "Večeras je naša fešta". Brojne izvođače pratio je "zbor" od oko četiri tisuće oduševljenih posjetitelja koji nisu štedjeli ni grla ni dlanove. Dojmio nas se etnokutak na sceni koji je podsjetio na stare hercegovačke običaje. Za rubrike "Uslast" i "Živjeli" snimljeni su prilozi u širokobriješkom restoranu Veseljak kod Gordana Kraljevića, konobi - brvnari Blato Miće Lasića, uz delicije restorana Kod Gene te prostorima Vina "Zadro".

Branko Uvodić, producent projekta Miro Mioč i svi iz brojne HRT-ove televizijske ekipe bili su oduševljeni, a kako i zašto, na najljepši način vidjet će i čuti brojno gledateljstvo popularne HRT-ove emisije "Lijepom našom" 12. i 19. prosinca.

- Srce ćemo ostaviti ovdje, a doći ćemo opet kad nas pozovete - poručio je Hercegovcima Branko Uvodić. Logističku potporu trećeg izdanja projekta "Lijepom našom" u Širokom Brijegu osigurao je hotel Park u kojem je upriličen i after party.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?