koncert HKUD-a Hercegovac

Hercegovački “Lado” ostaje na mladima

03.12.2018.
u 10:10

- Imamo vedar, bogat i zdrav duh koji smo pretočili u ples, pjesmu, u gangu i bećarac. Već više od 20 godina promoviramo hrvatske, hercegovačke i ine narodne običaje, pjesme i plesove po selima, gradovima, brojnim državama i drugim kontinentima, ostavljajući trag u pisanom, vizualnom i zvučnim zapisu - rekao je Marinko Karačić, voditelj koncerta “Kolo igram, pismu pivam” HKUD-a Hercegovac, održanom u prepunoj kinodvorani Borak u Širokom Brijegu.

Koncert je otvoren glazbeno-scenskim prikazom hercegovačkoga svadbenog običaja kada mladenka i svatovi dolaze u mladoženjinu kuću.

Svatovski običaji

Bilo je zanimljivo vidjeti kako se pregledavaju mladenkini sanduci i darovi, kako mlada baca jabuku preko mladoženjine kuće te čuti svadbene napjeve, uz pljesak oduševljene publike.

Potom su na dojmljivo ukrašenoj sceni nastupili najmlađi članovi društva. Nastupili su u tri skupine s plesovima i napjevima iz zapadne Hercegovine, uz pljesak i ovacije razdragane publike, a juniori su otplesali linđu, uz pratnju Vjeke Jurilja na lijerici. Na najljepši način pokazali su kako “hercegovački Lado”, kako nazivaju HKUD Hercegovac, na mladima ostaje.

Impresivan je bio splet plesova iz Slavonske Posavine u izvedbi članova HKUD-a Hercegovac, uz instrumentalnu pratnju, a potom je premijerno nastupio tamburaški sastav ovoga društva. Publika je skupa s tamburašima pjevala tamburaške izvedbe pjesama “Moja Hercegovina” i “Hercegovka iz Mostara”.

Dojmljiv je bio i nastup članova ovoga HKUD-a s plesovima drmeš, dučec i staro sito, koji se izvode na području Siska, Karlovca i Velike Gorice, u raskošnim, originalnim kostimima koji su u vlasništvu društva.

Orili se ganga, bećarac...

Oduševio je nastup Stipe, Janje, Drage, Mile, Smiljana, Blage, Matije, Jasne, Neviste, Drine, Lenke i Snježe u pjevanju gange, bećarca i brojkavice, a zatim je uslijedila dojmljiva izvedba plesova i napjeva iz Žepča, uz vrtnju tepsije, također u izvedbi HKUD-a Hercegovac.

Voditelj programa istaknuo je kako su članovi društva neizmjerno zahvalni koreografu Ivanu Baraća, koji, uz pomoć mladih vrijednih žena društva, kroji i šije narodne nošnje, tajnici Zdravki Zovko, a posebno Jerki Sesaru, predsjedniku ovog uspješnog KUD-a, koji uspješno rješava financijske probleme društva.

- Nije pričalica, ali je zato radilica – rekao je u šali voditelj programa Karačić.

Program je završio zajedničkim pjevanjem pjesama “Hercegovina u srcu” i “Lijepa li si” svih 150 izvođača na pozornici i oduševljene publike u dvorani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije