festival animiranog filma u Neumu

Grand Prix osvojio moldavski film “Krila”

06.07.2019.
u 10:17

Dodjelom nagrada završen 14. festival animiranog filma u Neumu

Grand prix ovogodišnjeg NAFF-a putuje u Moldaviju!

Film autora Dmitrija Voloshina “Aripi” (Krila) uvjerljivo je potukao konkurenciju te je, prema tajnom glasovanju stručnog žirija, osvojio titulu laureata 14. izdanja Festivala.

Priča o astronautu

“Aripi” nam donosi priču o astronautu koji se nesretnim slučajem nađe izvan svoje oštećene svemirske kapsule, nakon čega mu slijedi strmoglavi pad na Zemlju. Uslijed pada hvata se za ostatke kapsule koje dobivaju ulogu krila o kojima je sanjao kao dječak. Osobitost filma je njegova posveta nestalom pilotu zrakoplova, prijatelju autora filma.

Stručni žiri u sastavu Rory Byrne, irski animator i pobjednik prošlogodišnjeg izdanja NAFF-a, Dejan Aćimović, višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i glumac, Žana Lekić, glazbena umjetnica i profesorica kamerne glazbe iz Crne Gore, Midhat Ajanović, bosanskohercegovački pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar sa zaposlenjem na Sveučilištu West u Trollhattanu u Švedskoj, te Ivo Raič, grafički dizajner i slobodni umjetnik, član ULUPUH-a, HZSU-a te član jedne od najstarijih hrvatskih klapa Nostalgija i HGU, dodijelili su nagrade i u ostalim kategorijama:

nagrada za likovnost pripala je američkom filmu “Two balloons” čija je animatorica Vanessa Pridgen boravila na NAFF-u.

Nagrada za najbolji studentski film pripala je francuskom filmu “Pulse” skupine francuskih studenata režije digitalnih medija. Za najbolju glazbu u filmu nagradu je osvojio još jedan francuski film, “Concert of the fire” autorice Maruue Konopatove.

Nagradu za najbolju animaciju i ostale tehnike osvojio je srbijanski film “Un travel” autorskog dvojca Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr.

“Duško Vukotić” Ivi Ćirić

Nagrada oskarovca Dušana Vukotića pripala je hrvatsko-srbijanskoj koprodukciji za film “Florigami” autorice Ive Ćirić. Nagrada Grada Mostara pripala je španjolskom filmu “VS. Santa” čiji je autorski dvojac u sastavu Raul Colomer Valcarcel i Aitor Herrero Larrumbide doputovao na ovogodišnji NAFF. Nagrada za najbolju 2D animaciju otišla je u daleku Kinu i to za film “Music box” autora Joea Changa.

Nagrada za najbolju 3D animaciju kao i Grand Prix Festivala pripali su, kao što je na početku navedeno, moldavskom filmu “Aripi” autora Dmitrija Voloshina.

Grand Prix nagradu moldavskom je autoru dodijelio prošlogodišnji laureat Rory Byrne.

Pobjednik ovogodišnjeg NAFF-a oduševljen priznanjem žirija izjavio je kako su Festival animacije u Neumu te Bosna i Hercegovina općenito za njega i Moldaviju jedno veliko i pozitivno otkriće, a ne mogavši suspregnuti zadovoljstvo, u to je ime odlučio kompletan auditorij počastiti šampanjcem.

Pozitivno otkriće

Za zabavni dio finalne večeri NAFF-a bili su zaduženi juniorski prvaci Bosne i Hercegovine u latinoameričkim plesovima Avaz Babić i Džana Mehmedović.

Prije same dodjele nagrada organizatori su upriličili i konferenciju za novinare na kojoj su članovi žirija Midhat Ajanović, Dejan Aćimović i Ivo Raič, u društvu umjetničkog direktora Festivala Jurinka Rajiča, okupljenima i novinarima uputili nekoliko riječi o tijeku Festivala i njegovu značaju za Neum.

Rajič je još jednom istaknuo važnost održavanja NAFF-a za Neum, ali i BiH u cjelini, te je već najavio njegovo 15. jubilarno izdanje za koje je obećao kako će biti neponovljivo. Nakon svečanosti dodjele nagrada gosti Festivala uživali su u projekcijama nagrađenih filmova, a nakon toga i u zabavi koju su priredili organizatori. Na NAFF-u je prikazano ukupno 58 ostvarenja u natjecateljskom programu te 18 u programu “Panorama”.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije