Dani ustanka

Građe ima, ali manjka marljivih tragača

18.06.2016.
u 10:00

Promocijom romana “Don vojvoda” Nikole Šimića Tonina u Dračevu, pokraj Čapljine, započela je četverodnevna manifestacija “Dani Hercegovačkog ustanka 2016.”, koju organizira Udruga mladih “Hercegovac” iz tog čapljinskog naselja. Sudionike i goste na početku je pozdravio Boško Raič, predsjednik Udruge mladih iz Dračeva.

Profesorica Žaklina Glibo, urednica romana, govorila je o trogodišnjem radu autora Nikole Šimića Tonina, člana Društva hrvatskih pisaca Herceg Bosne, na romanu te specifičnostima jezika kojim je pisan. Inače, roman “Don vojvoda” govori o životu vođe Hercegovačkog ustanka don Ivana Musića. Autor romana Nikola Šimić Tonin naglasio je kako ga je iznenadila činjenica da o “tako poznatoj osobi iz naše povijesti nema sličnih djela”. “Da je, recimo, bio Amerikanac, s obzirom na vrijeme u kojem je živio, o njemu bi bilo snimljeno bar trideset vestern filmova”, naglasio je autor. S druge strane, pisac je konstatirao kako je bio iznenađen bogatstvom povijesne građe o Hercegovačkom ustanku. “Zadarski arhiv je pun, a nije problem doći ni do podataka u Zagrebu, Sarajevu, Cetinju, pa i Beogradu”, kazao je pisac Nikola Šimić Tonin.

Inače, autor je također hercegovačkih korijena. Njegovi preci - Šimići su se, kazao je, iz Drinovaca odselili u Bosnu. Rođen je u Busovači, živio i školovao se u više mjesta u Bosni, dok se nije skrasio u Dalmaciji. Živi u selu Plavno kod Knina te, kako kaže, primorskom mjestu Drage - Pakoštane, kraj Zadra. Povijesno-esejistički roman “Don Vojvoda” Nikole Šimića Tonina ima 242 stranice, objavljen je u izdanju zadarskog ogranka Hrvatskog književnog društva iz Rijeke, biblioteka “Književno pero”, 
2016.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?