42. Kazališne igre BiH

Grad Jajce 1. srpnja svoja vrata otvara za glumce

29.06.2023.
u 17:35

Grad Jajce 1. srpnja otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje kazališta. Počinju 42. Kazališne igre BiH, najznačajniji kazališni kulturni događaj u BiH. U osam dana, od 1. do 8. srpnja 2023. godine, u Jajcu, na daskama Kazališne dvorane Doma kulture, u natjecateljskom programu bit će prikazano sedam predstava. Ključ Grada Jajca ove godine tijekom festivalskih dana brižno će čuvati bh. glumac i dugogodišnji sudionik Kazališnih igara u Jajcu Senad Bašić. Selektorica 42. Kazališnih igara BiH je glumica i dugogodišnja kazališna djelatnica Hasija Borić-Stojić.

- Moram reći kako mi je pripala iznimna čast ove godine biti selektorica 42. Igara. Za mene je ovo bio veliki izazov jer je sezona 2022./2023. bogata odličnim teatarskim ostvarenjima. Sva djela koja sam izabrala tiču se naše suvremenosti, bilo da je riječ o klasicima kakvi su Čehov i Andrić, u kojima su dramaturzi i redatelji pronašli kopču s našim vremenom, potvrđujući njihovu univerzalnost, ili mladim autorima poput Emine Kovačević - kazala je Borić-Stojić.

Najznačajniji kazališni kulturni događaj u BiH, 42. po redu, otvara predstava "Ljetopis o kralju Tvrtku" Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića i izvedbi BKC Sarajevo. Na sceni Doma kulture Jajce u natjecateljskom dijelu bit će izvedeno sedam predstava, i to "Ljetopis o kralju Tvrtku", "Tri dana ili uspon i pad Gospodina B", "Sretni ljudi", "Ivanov", "Gospođica", "Djelidba" i "Perzeide".

Edin Hozan, načelnik općine Jajce i predsjednik Vijeća Igara, sretan je što i uz ovogodišnje 42. po redu Kazališne igre BiH Jajce može ugostiti brojne teatarske ličnosti: - Jajčani su ponosni što se već dugi niz godina održavaju Igre. Jajce ima srednjovjekovnu tvrđavu, Jajce ima vodopad, ima jezera, ima Muzej AVNOJ-a, Jajce je kraljevski grad, posljednja prijestolnica Bosne... Jajce ima Kazališne igre i sigurni smo da su i one simbol našega grada.

Ovogodišnji prateći program bit će posvećen mladima kroz radionice glume, govora i pokreta koje vodi profesor Hasan Zahirović, predstavu za djecu "Razbibriga", promociju Zbornika studentskih radova i tekstova domaćih mladih pisaca. Uz to, bit će tu izložba radova autorice Amine Abdičević posvećena Rejhanu Demirdžiću, dokumentarni film "Ritmovi i boje nemira - Collegium Artisticum 1939. - 1941" autorice Saide Mustajbegović i promocija knjige "Bh. teatrologija nakon Drugog svjetskog rata" autorice Tine Laco. Također će biti upriličena i izložba slika Mehe Čauševića u Gradskoj galeriji, čime se želi promovirati ovu važnu instituciju u Jajcu, kao i samog umjetnika i njegova djela. Vrata Grada Jajca od 1. do 8. srpnja bit će otvorena za sve glumce, kazališne umjetnike i zaljubljenike u umjetnost uopće. Nakon svake predstave bit će upriličeni okrugli stolovi kritike, koje će voditi Zoran Mlinarević. Igre će biti zatvorene predstavom "Cosa Nostra".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?