TOMISLAVGRAD

Fra Gabrijel Mioč: Imali smo tri ozbiljne krize, ali smo ih prevladali

07.07.2021.
u 10:44

Pola stoljeća jezditi i broditi uspješno u medijskom prostoru i svijetu, od čega tri desetljeća u komunizmu, u kombinaciji stroge cenzure i autocenzure, i poslije u demokraciji i velikom smanjenju tržišnog i medijskog prostora, iznimno je veliko postignuće. To je pošlo za rukom Našim ognjištima, hrvatskom katoličkom mjesečniku iz Tomislavgrada, koji ove godine proslavlja i obilježava 50 godina izlaženja i postojanja, piše Večernji list BiH.

Nisu ustuknuli

Na to su jako ponosni u uredništvu Ognjišta, začuđujuće uvijek malobrojnom, ali iznimno vrijednom, a ponosni su i bivši urednici, lektori, marljivi suradnici, čitatelji i svi drugi koji su na bilo koji način bili uključeni i doprinosili radu i uspjehu. U proteklih 50 godina doživjelo se jako puno lijepih trenutaka koji su bili duševna hrana za naprijed, za još, za više i bolje, no, nažalost, bilo je i onih drugih, teških, neugodnih, deprimirajućih, zbog kojih se razmišlja o odustajanju, uzmaku, o dizanju ruku od svega... No, nasreću, hrabri i odvažni ljudi, fratri, narodni svećenici, nisu malaksali, ustuknuli, nisu se dali smesti... - Kad se vraćam u prošlih 50 godina, onda se prisjetim triju ozbiljnih kriza u životu Naših ognjišta. Prva ozbiljna kriza bila je 1980. kada je naša provincijska Uprava uredničku ekipu iz Duvna premjestila na nove dužnosti u župe: fra Ferdu Vlašića u Rakitno, fra Jozu Križića u Mostar, fra Jakova Bubala u Široki Brijeg. Nasreću, to se ipak nije provelo, pogreška se uvidjela. Nakon protivljenja nas fratara u Provinciji, oni su vraćeni u Duvno i nastavili svoj rad u listu. Druga kriza bila je zatvaranje glavnih aktera Naših ognjišta, pokretača i glavnog urednika fra Ferde Vlašića i tajnika fra Joze Križića 1981. od komunističke vlasti. Treća kriza bila je zabrana Naših ognjišta 1982. Sve to bilo je veoma teško prebroditi, ali ipak Ognjišta su opstala, istina, pod novim imenom Sveta baština, ali, eto, dogodilo se tako kako se dogodilo – prisjeća se fra Gabrijel Mioč, ravnatelj i glavni urednik Naših ognjišta. Fra Gabrijel je dušom i tijelom vezan uz Naša ognjišta. Od proteklih 50 godina samo devet godina nije bio izravno uključen u rad i djelovanje. U svoj mjesečnik ušao je s prvom idejom, od prvog broja, tiskanog 20. srpnja 1971. u 5000 primjeraka, u kojem je potpisan kao tajnik pa do danas. Prekid je bio nakon trećeg broja koji je izišao pred Božić 1971. u 7000 primjeraka kada je fra Gabrijel premješten za župnika u Čitluk. Kad se 1980. vratio u duvanjsku župu Bukovicu, ponovno se uključuje u Ognjišta i o njima se brine do danas. Zadivljujuće je koliko taj 79-godišnji Duvnjak rođen u selu i župi Šujici ima duha, snage i volje organizacijski i urednički voditi jedne takve novine.

Ugledni predavači

Usto, još uvijek obavlja dužnost župnika, trenutačno u duvanjskoj župi Seonici. Svoj jubilej Naša ognjišta obilježavaju danas cjelodnevnim znanstvenim skupom u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Sudjelovat će više uglednih predavača: Ivica Šarac, Ivo Lučić, Miroslav Akmadža, fra Robert Jolić, Petar Mamić, Dubravko Turalija, Jure Krišto, Slobodan Prosperov Novak, fra Tomislav Pervan, Mate Krajina, a izlaganje će imati i urednik fra Gabrijel Mioč i tajnica Marija Majić.

- Znanstveni skup koji ćemo organizirati bit će skup ozbiljnih ljudi i znanstvenika koji će osvijetliti stanje u bivšoj BiH i bivšoj državi u vrijeme pokretanja Naših ognjišta i poslije, a mi iz Naših ognjišta predstavit ćemo povijest i pojedinosti kroz koje su Naša ognjišta prošla. U poslijepodnevnom dijelu bit će govora o sadržaju i govoru Naših ognjišta, o našoj nakladi, biblijsko-teološkim izdanjima, o književnosti i pjesništvu, propovjedničkoj literaturi u našoj nakladi i drugo. Na kraju će kardinal Vinko Puljić slaviti svetu misu u našoj bazilici – rekao nam je fra Gabrijel Mioč.

Znanstveni skup je počeo u 10 sati, a misno slavlje počinje u 18 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?