predstavljena knjiga molitvenik

Fra Ante je svoja razmatranja uz put 
križa crpio iz svojih životnih križeva

13.03.2019.
u 10:13

- Godine 2014. u 62. godini života s fra Stankom Mabićem bio sam u Svetoj Zemlji. Od te sam godine za list “Franjinim stopama” Franjevačkog svjetovnog reda pisao pred korizmu “Put križa”.

Ove godine bio je šesti.

Gojko Jelić, urednik lista, dao je prijedlog da se objave kao knjiga-molitvenik. I evo, to je to, kazao je fra Ante Marić na predstavljanju svoje knjige-molitvenika “Tako je dobro s Tobom križ nositi – razmatranja uz put križa”, upriličenom u širokobriješkom kinu Borak.

“Veronikin rubac”

Knjiga u izdanju širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske ilustrirana je likovnim uradcima Anđelka Mikulića, Rudija Labaša, Srećka Kriste, Ivane Ćavar, Ilije Kegelja, Srećka Sliškovića, Mate Turića, Željka Marića, Zdenka Galića, Tonija Marića, Ante Sliškovića, Grge Mikulića, Florijana Mićkovića, Dalibora Nikolića, Borisa Jovanovića, Ivana Bošnjaka i Zvonimira Perke.

Predstavljanje ove knjige-molitvenika počelo je projekcijom filma “Veronikin rubac” prema motivima istoimene drame fra Ante Marića, a djelo je Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Gojko Jelić, predsjednik Ogranka, kazao je:

- Fra Ante je u korizmenim brojevima lista “Franjinim stopama” donosio svoje razmatranja uz put križa, crpeći ih iz svojih životnih križeva, križeva svoje subraće i hercegovačkog puka. Riječi su to dubokog suosjećanja s Onim koji je prvi prošao križni put.

Ova knjiga izraz je naše zahvalnosti za sve što fra Ante čini na kulturnom i duhovnom planu. Vrlo emotivno o ovoj knjizi-molitveniku govorio je fra Stanko Mabić.

- Pobožnost križnog puta tradicionalna je pobožnost, a potječe iz vremena prve Crkve. Zahvaljujući franjevcima, prve postaje križnog puta u Europi počinju se graditi tijekom 15. i 16. stoljeća. Među franjevcima u promicanju križnog puta najviše se isticao sveti Leonard Portomauricijski, kojega možemo smatrati osnivačem križnog puta u obliku u kojem postoji posljednja tri stoljeća. Možda se nitko nije toliko približio Kristovu križu kao sv. Franjo. Tražio je od Isusa da iskusi i ljubav i fizičku bol njegovih rana da bi produbio svoju blisku povezanost s Isusom. Isus mu je uslišao molitvu i prvi je u povijesti Crkve primio stigme na svome tijelu - kazao je fra Stanko.

Naglasio je kako fra Antu poznaje još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Omiljen fratar

- Bio je fratar u Širokom Brijegu i bio je jako omiljen, posebno među mladima. Bio je narodni fratar, sav u akciji. Društven je, načitan, voli ispričati i napisati lijepu priču, voli našu povijest, posebno povijest naših fratara mučenika koji su vezani uz Široki Brijeg, predstavljač je knjiga, pisac dramskih djela, pjesama, libreta, kao i romana, knjižničar... Ima vedru narav, jako je suosjećajan, uvijek ima osmijeh na licu. No, ja bih naveo još jednu fra Antinu osobinu, a to je osobina iskrene i tihe pobožnosti. Na poseban način uvjerio sam se u to na našem zajedničkom hodočašću u Svetu Zemlju. Svaki dan slavili smo svetu misu nas dvojica sami i jedan drugom propovijedali, molili krunice, psalme, križni put i ostale pobožnosti. Plod te pobožnosti jest i ova knjiga. Šest razmatranja za šest križnih putova. Ne znam je li netko napisao više - istaknuo je fra Stanko Mabić.

Korizmene napjeve izvodila je klapa Dobrkovići, a program je vodila Željka Šaravanja. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije