PROSLAVLJEN 51. DAN MLADIH VRHBOSASNKE NADBISKUPIJE

FOTO: Gospino svetište u Komušimi bilo domaćin brojnim mladima

komušina
Erna Elčić
29.05.2022.
u 11:01

U Gospinu svetištu u župi Uznesenja BDM. u Komušini, u petak 27. svibnja, večernjom sv. misom započeo je program 51. dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ovogodišnje okupljanje mladih koje se odvija pod motom Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk. 1.39), nakon dvije pandemijske godine ponovno je upriličeno u uobičajenim okolnostima, te su mladi došli organizirano sa svojim župnim zajednicama. Misno slavlje na vanjskom oltaru u župnom dvorištu predvodio je vrhbosanski nadbisku u miru Vinko kard. Puljić u suslavlju s 10-ak svećenika. Na početku je pozdrav uputio preč. Boris Salapić a potom i kard. Puljić.

   U propovijedi je nadbiskup u miru naglasio: „Vidite danas kakvi se kriteriji nameću – vi stari ne zamjerite što ću vas kritizirati, često ste mladima govorili „što će ti to, to ne koristiš“, glavni kriterij nametnuo se u javnosti: živjeti za koristi. Samo ono što koristi a to znači sebičnost, a sebičan čovjek nikada ne može biti sretan. Samo onaj koji zna živjeti s drugima, za druge – on se ostvaruje kao čovjek sretan“, završio je nadbiskup u miru.

    Nakon sv. mise uočnice uslijedio je prigodni program, odnosno glazbena, likovna i glumačka radionica kroz koje se nastojalo dočarati geslo susreta mladih Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje. Mlade je u teme uveo pastoralni suradnik u NCM-u vlč. Ivan Matijević, a kroz razne radionice su ih vodili animatori. U 22 sata započeo je križni put na otvorenom.

   Središnja proslava bila je 28 svibnja u subotu na brdu Kondžilu u župi Komušina. Kao i prijašnjih godina organizatori skupa bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja BDM u Komušini.

   U subotu 28. svibnja pristizali su mladi od ranih jutarnji sati u osobnom aražmanu i organizirano, koji su se prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za ispovijed. Držim da je bilo oko 900 mladih zajedno sa starijima, jer su se i oni pridružili mladima. Program proslave započeo je pred slikom Gospe Kondžilske i procesijom na brdo Kondžilo. S vjernicima kod vanjske kapelice u Komušini molio je vrhbosanksi nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. dr. Tomo Vukšić. Potom je blagoslovio one koji su nosili sliku te je krenula svečana procesija na brdo Kondžilo, udaljena oko 4 kilometra od župnje crkve u Komušini. Cijelim putem moljena je krunica i pjevale se marijanske pjesme, a neki hodočasnici koračali su bosi.

komušina
1/7

    Dolaskom na brdo Kondžilo, na kojem se nalazi nova kapelica i lijep vanjski oltar, započelo je euharistijsko slavlje koje je predslavio Vrhbosnaski nadbiskup mons. Tomo Vukšić. Koncelebrirali su gneralni vikar VN. mons. Slađan Čosić, župnik u Komušini i čuvar svetišta preč. Boris Salapić, te ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. vlč. dr. Šimo Maršić te još 27 svećenika i redovnika.

   Okupljenima se na početku obratio i pozdravio nadbiskup Tomo, posebno mlade koji obilježavaju svoj dan. Nakon svetopisamskih tekstova koje su pročitani nadbiskup je uputio prigodnu propovijed koju je započeo riječima od kojih je sazdano ovogodišnje geslo: I pohiti Marija u Gorje. „BDM. trudna Spasiteljem svijeta po anđelovom navještenju samo malo prije ovoga događaja pohitjela u Gorje, gdje je živjela njezina rodica Elizabeta, da s njom podijeli radost, i da se s druge stranje raduje tome što je i ona trudna. I mi smo danas po prilično lošem vremenu zajedno s Marijom, pohitjeli u ovo gorje u kojem se tako dugo okupljaju Marijini štovatelji, vjernici Isusovi koji žele slijediti Marijin poziv  i način služenja Bogu i Spasitelju. Ovdje smo i s toga razloga da se naučimo radovati s drugim, koji je radostan i ima razloga za to. Radovati se zbog radosti drugog brata i sestre vrhunac je ljudske i kršćanske zrelosti“, kazao je vrhbosanski nadbiskup Vukšić.

   U nastavku je kazao kako mi moramo biti zahvali za dostojanstvo koje nam daruje dragi Bog. „Ali moramo biti  svjesni da smo poslani – i to svatko ponaosob – biti preteča, biti navjestitelj, svjetok u mjeri u kojoj nam je moguće, na način Ivana, Elizabetinog sina  i pripravljati ovaj svijet, ljude u njemu, njihova srca i savjesti da bi Krist mogao doći u njihove živote. Stoga neka svatko od nas bude odbljesak nebeskog sunca, neka bude poput potoka – voda koja će blagoslivljati i natapati ovaj svijet svetošću, ali iz izvora iz kojeg postoji svaki potok; i neka se svatko od nas zeleni i blista na ovome svijetu kao ova gora na kojoj smo, iz Krista vuče vlastite sokove života, kao što svaki list ove gore iz svoga korijena vuče vlastito zelenilo i život“, kazao je nadbiskup.

  Molitvu vjernika su pročitali i darove prinijeli katolički skauti iz župe sv. Luke N. Grad u Sarajevu i župe Presv. Trojstva u N. Travniku. Liturgiju su glazbeno animirali članovi župnog zbora mladih Presv. Srca Isusova iz Brčkog.

   Na kraju misnoga slavlja zahvalio se domaćin preč. Salapić zahvalivši se svima na dolasku, na pomoći pri organiziranju ovog hodočašća. Nakon mise vjernici su se ponovno u dostojanstvenoj procesiji, uputili prema župnoj crkvi u Komušini, gdje je nadbiskup Vukšić priveo kraju molitveni dio dana mladih. Na kraju je za sve bila organizirana okrepa blagujući domaći grah. S ovim narodom na Kondžilu itekako je bio Gospodin i Blažena Djevica Marija koja je pohitila svome narodu da bude s njim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije