od nove akademske 2022./2023.

Filmski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić vodit će diplomski studij scenarija na ALU u Širokom Brijegu

10.08.2022.
u 18:25

Prvi i jedini studij u regiji na kojem će filmski i TV scenaristi imati akademsko zvanje magistra scenarija

Nakon što je prije tri godine pokrenula diplomski studij grafičkog dizajna te diplomski studij videomontaže i režije prije dvije godine, Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru od nove akademske 2022./2023. pokreće diplomski studij scenarija, piše Večernji list BiH.

Vodeći filmski autori

- Ovo je prvi i jedini studij u regiji koji studentima omogućuje da postanu filmski i televizijski scenaristi s akademskim zvanjem magistra scenarija. Riječ je o najsuvremenijem obliku studiranja zasnovanog na filmskim radionicama i kontinuiranom radu studenata na konkretnim projektima. Studij je namijenjen zainteresiranim budućim studentima ne samo iz BiH i susjednih država već i širega okružja. Fleksibilnost pohađanja nastave omogućuje organizacija studija koji će se jednim dijelom održavati online - kazao nam je dr. art. Svetislav Cvetković, dekan ALU-a u Širokom Brijegu SUM-a. Dekan Cvetković naglasio je kako studij omogućuje mobilnost studenata na druga europska sveučilišta jer je Sveučilište u Mostaru akreditirano od Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz Europske unije. Na magisteriju scenarija redoviti nastavnici i gosti - predavači bit će vodeći filmski autori iz BiH i Hrvatske te drugih zemalja, a voditelj studija bit će poznati hrvatski filmski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Zanimanje filmofila

Uvjereni smo da će ovaj studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu SUM-a pobuditi veliko zanimanje mladih filmofila. Inače, prema dekanovim riječima, prva akademska godina studija videomontaže i režije na ALU uspješno je završena s obzirom na brojne prepreke i izazove zbog pandemije. - Na prvu godinu ovog diplomskog studija upisalo se 11 studenata i nastava je tekla bez većih problema - kazao je Cvetković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?