Kultura 2016.

Filmski festivali - udahnuli život u kulturnom mrtvilu

BiH,24.11.2016.Mostar, Kosaca, Otvaranje MFF Photo:Stojan Lasic
31.12.2016.
u 10:00

Tijekom 22 godine svoga postojanja Sarajevo Film Festival nametnuo se kao središnji kulturni događaj u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu. Tijekom svih ovih godina svrstao se uz bok najvećim filmskim festivalima u Europi kakvi su Venecija, Berlin i Cannes. Birajući najvažniji kulturni događaj 2016. godine u BiH, izabrali smo ponovno SFF, koji je i ove godine BiH uvrstio na filmsku mapu svijeta. “Počasno srce Sarajeva” u 2016. dobila je hollywoodska filmska legenda Robert De Niro. Inače, na ovom festivalu je prikazano čak 200 filmova različitih žanrova. O turističkom učinku i društvenom značaju koji svake godine proizvede SFF dovoljno je spomenuti da u te dane u Sarajevu nema slobodnog kreveta.

Zemlja filma

Osim SFF-a, održan je niz filmskih festivala od kojih svakako vrijedi istaknuti njih četiri koji se održavaju na, uvjetno rečeno, hrvatskim prostorima u BiH. U prvom redu to je festival autorskog dokumentarnog filma Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu. S obzirom na to da se na ovom festivalu prikazuju filmovi domaćih i autora iz zemalja Sredozemlja te se odražavaju različite radionice za filmsku naobrazbu, možemo slobodno kazati da je, po značaju, ovaj festival postao jedan od vodećih u regiji. MFF je i najstariji festival dokumentarnog filma u regiji s obzirom na to da se na njemu natječu isključivo dokumentarni filmovi, a i veći dio popratnog programa baziran je na dokumentarcima. U okrilju MFF-a izrasla je i produkcijska kuća Kadar, zahvaljujući kojoj su se i u Hercegovini počeli snimati filmovi. Do pojave ove filmske produkcije bavljenje sedmom umjetnošću bilo je rezervirano isključivo za veće centre poput Sarajeva. A koliku važnost ima film za promociju kulture jednoga naroda, suvišno je govoriti.

Umjetnička kreativnost dolazi do izražaja i na neumskom festivalu animiranog filma, sad već kultnom NAFF-u, koji je prepoznat i izvan granica BiH. I u 2016. na 11. NAFF u Neumu okupili su se najeminentniji filmski stvaratelji iz cijeloga svijeta.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije