Produljen status

Europski parlament sa 689 glasova usvojio izvješće zastupnice Zovko

željana zovko
17.12.2020.
u 15:32

Europski parlament usvojio je sa 689 glasova izvješće o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za godine 2020.-2033. Ovime su zastupnici dali konačno zeleno svjetlo za mogućnost produljenja statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, do kraja travnja 2021. Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine.

Izvjestiteljica za izvješće, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje na plenarnoj sjednici, naglasivši da odluka Europskog parlamenta i Vijeća može stupiti na snagu prije kraja godine. Zovko je naglasila značaj ovog izvješća za kulturni sektor u pogođenim gradovima.

“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte” – izjavila je Zovko.

Na žalost, i Rijeka i Galway ozbiljno su pogođeni ograničenjima uvedenima zbog pandemije Covid-19. Mnogi planirani događaji morali su biti otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme. Europska unija je u bliskoj suradnji s pogođenim gradovima preuzela odgovornost za pružanje potpore kulturnom sektoru u tijeku pandemije i predstavila je ovaj prijedlog koji prijestolnicama nudi još jednu šansu za ostvarivanje ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući.

Cilj izvjestiteljice Zovko bio je u procesu sastavljanja izvješća postići najbolje moguće rješenje. Održala je razmjenu mišljenja s povjerenikom Schinasom i održavala blisku komunikaciju s Vijećem Europske unije. Nakon što je predstavljen prijedlog kompromisnog sporazuma, Europski parlament je početkom prosinca usvojio tekst na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje.

Današnjim izglasavanjem ovog izvješća potvrđena je europska poruka potpore europskim prijestolnicama kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?