Tradicionalni Dani Tolise ove godine u znaku velike obljetnice

Dva stoljeća od osnutka prve pučke škole u BiH, bilo je to u Tolisi još 1823.

21.01.2023.
u 11:04

Početak je godine, ali kako u Tolisi, u oraškom kraju, ništa ne prepuštaju slučaju, već su počeli pripreme za tradicionalnu manifestaciju koja je već odavno prerasla lokalne okvire. Tolisa ima ogromne potencijale kulturološkog, kulturnog, etnološkog, izvornog blaga svojega, piše Večernji list.

Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti tog posavskog kraja. Manifestacijom "Dani Tolise" spajaju tradiciju i moderne tokove te time samo ističu svoje vrednote kao posebnog, ne samo posavskog već i mjesta u BiH s kulturno-povijesnom težinom. Dani Tolise bez prestanka se održavaju od 2007. Svake godine trude se uvoditi nove sadržaje ili poboljšati postojeće, a recept uspješnosti svakako je uvođenje mladih snaga u Organizacijski odbor. Ne iznenađuje stoga što manifestacija dobiva na kvaliteti, posjećenosti, ali više je i onih koji aktivno sudjeluju na brojnim kulturno-umjetničkim, sportskim i zabavnim sadržajima. S pripremama za ovogodišnje Dane Tolise već se intenzivno počelo. - U okviru dosadašnjih Dana Tolise održavane su međunarodne smotre folklora na kojima je gostovalo više od 140 KUD-ova iz BiH, Hrvatske i Srbije. Ugošćeni su brojni istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici na pjesničkim večerima, kazališnim predstavama, koncertima klasične i duhovne glazbe. U sklopu Ethno Plugged In Festivala nastupile su brojne etnoskupine i pojedinci te klape. U posljednjih nekoliko godina održavaju se i tamburaški koncerti. Svake godine Zaklada "Terra Tolis" promovira knjige u vlastitoj nakladi. Upriličene su brojne izložbe etnoeksponata, fotografija, slika... Od 2022. održava se i likovna kolonija. Nudi se i bogat sportski program (nogometni i odbojkaški turniri, biciklijade, šahovski turniri, natjecanja u starim sportovima). Važan dio manifestacije je i bogat gastroprogram: priprema i prezentacija brojnih domaćih specijaliteta, natjecanje u kuhanju fiša i čobanca, izbor najbolje posavske pogače, promocija i kušanje craft piva posavskih pivara i slično - kaže nam Daniel Dominković, novi-stari predsjednik Zaklade i Organizacijskog odbora manifestacije. Ove godine Dani Tolise počet će 30. svibnja i trajat će do 4. lipnja. Svemu će prethoditi, sada već tradicionalna, regata kajacima, kanuima i SUP daskama na rijeci Savi. Dani će završiti velikom međunarodnom smotrom folklora. Ove godine poseban naglasak bit će na proslavi velikog jubileja - 200 godina od osnutka prve pučke škole u BiH koja je davne 1823. godine osnovana baš u Tolisi. Tim povodom bit će promovirana monografija o fra Iliji Starčeviću, osnivaču ove škole i promicatelju školstva u Bosanskoj Posavini. Autor knjige je Mato Nedić. Na redovitoj izbornoj sjednici Upravnog odbora Zaklade "Terra Tolis" izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednika Zaklade i OO Dana Tolise ponovno je izabran Daniel Dominković, za dopredsjednika Krunoslav Oršolić, a za tajnika Ivo Nedić.

Među njima nisu samo Tolišani već i oni iz okolnih mjesta, što potvrđuje respektabilnost manifestacije koja će i ove godine donijeti, kaže Dominković, nove sadržaje. Veliki ugled uživa i književna nagrada "Fra Martin Nedić". Na natječaj se mogu prijaviti svi koji su objavili književno-umjetničko djelo od 1. siječnja 2022. zaključno do 1. travnja 2023., a od 2010., od kada se dodjeljuje nagrada, na natječaje je pristiglo oko 320 naslova knjiga. Neki od laureata bili su akademik Luko Paljetak, Drago Čondrić, Julijana Matanović, Josip Mlakić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?