‘Naša djeca plešu balet’

Deset godina baleta u Mostaru uz Arabesque

07.06.2016.
u 09:00

Baletna škola Arabesque slavi jubilej, 10 godina svog postojanja, završnim koncertom “Naša djeca plešu klasični balet” koji će biti upriličen večeras u velikoj dvorani Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” s početkom u 19 sati.

Korak dalje

Bit će to još jedan korak dalje u promociji i razumijevanju baletne i drugih vrsta umjetnosti koje ovaj koncert nudi. Na koncertu će biti predstavljeno čak deset novih koreografija, dvostruko više u odnosu na prethodne godine. Publika će imati priliku vidjeti varijacije na poznate balete “Uspavana ljepotica”, “Don Quijote”, “Orašar”, “Labuđe jezero”, “Esmeralda”, “Plamen Pariza”, kao i omiljene koreografije modernog baleta. Organizator i generalni pokrovitelj ovog koncerta je udruga “Let.ba”.

Ova škola je prva u HN županiji koja je poslije više desetljeća ponovno vratila našem gradu klasični pokret, fascinirajuće koreografije i prekrasne kostime. Posvećenost edukaciji djece, ne samo u elementima vježbi klasičnog baleta nego u kompletnom izričaju koji ova umjetnost sa sobom nosi, posebno dolazi do izražaja na jedinstvenim koncertima koji u sebi nose jasnu povezanost i s drugim umjetnostima. Vidan pokazatelj snage i prezentnosti ove škole nije samo konstantni broj djece zainteresirane za nju koja vrijedno rade nego i očigledna refleksija na ostale plesne skupine. Ponosna na uspjeh svoje škole, njezina utemeljiteljica i voditeljica profesorica Arleta Ćehić nam je kazala:

Prijeti odumiranje

“Drago mi je što sam uspjela privući pozornost djece svih dobi te, što je možda i najteže, zadržati ih sve te godine. Baletu prijeti odumiranje u manjim sredinama koje nemaju baletnu tradiciju i baš iz tog razloga, kao i konkurencije ostalih klubova, napravila sam jedan program koji slijedi sustav vježbi klasičnog baleta, ali i predstavljanje djece na jedinstvenim koncertima koji odišu glamurom prošlog, ali i sadašnjeg vremena. Važno mi je pokazati kako balet s pravom nosi epitet ‘klasični’ i da nije nimalo zastario ili je nadmašen.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?