‘Ponos visina’

Bošnjakove meditativne pjesme nadahnute Biblijom

16.03.2017.
u 10:00

“Došli smo podržati branitelja i pjesnika koji je u Bogu našao smisao”, kazao je Gojko Jelić, predsjednik širokobriješkoga ogranka Matice hrvatske, na predstavljanju knjige poezije “Ponos visina” Radoslava Bošnjaka iz Gruda, upriličenom u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici.

Don Ilija Drmić, recenzent ove knjige, kazao je kako pjesnik Radoslav Bošnjak piše nevinim srcem, ne znajući umno razlog pisanja srcem, ali ga tjeraju dodirnuti osjećaji koji neprestano narastaju, bujaju, citirajući Pascala:

“Srce ima svoje razloge o kojima razum ne zna ništa”.

Don Drmić naglašava:

“Ova zbirka meditativnih pjesničkih uradaka nastajala je u svakodnevnim previranjima i raspravama glede istine i laži, dobrote i milosrđa, ljubavi i mržnje, sjene i svjetla, rata i mira…

Autor je svoju utjehu pronašao na čvrstom autoritetu, a to je Božja riječ koja je zapisana u Starome i Novome zavjetu, to jest knjizi nad knjigama - Bibliji.”

Don Drmić zaključuje kako je Bošnjak pjesnik koji želi postići sklad i jedinstvo u Božjem i ljudskom vrtu.

Radoslav Bošnjak kazao je kako je duhovno vezan uz Široki Brijeg, zahvalivši pritom širokobriješkom ogranku Matice hrvatske, izdavaču njegove treće knjige. O svojoj poeziji kaže:

“Ovaj poetski govor kodiran je svetopisamskim naputkom pa ima i svoju posebnu ritmiku, koristeći se što slobodnim stihom što rimom kako bi se izričaj učvrstio dojmovima i ekspresijom, šutnjom i krikom, zvukom ili mukom.

Riječ je o traženju i promišljanju kroz labirint Biblije, i to vertikalno, a ne horizontalno, kako se ne bismo izgubili.”

Radoslav Bošnjak Doća rođen je 1955. godine u Dragićini, u općini Grude.

Osnovnu školu završio je u Grudama.

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu završio je ondašnji studij socijalnog rada, a živi i djeluje u svom rodnom mjestu.

Stihove iz njegove treće zbirke govorila je Ivana Bošnjak, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Marko Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?