Otvorena izložba slika s međunarodne likovne Eko kolonije 2022.

Blidinjski krajolici u slikama studenata likovnih akademija iz tri države

30.11.2022.
u 16:39

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu upriličeno je otvorenje izložbe slika sa međunarodne likovne “Eko kolonije 2022.”. Predstavljena je 21 slika sa 13. izdanja ove likovne kolonije koja je trajala od 29. kolovoza do 4. rujna u živopisnom prostoru Blidinja u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Eko koloniju su implementirale nevladina udruga EKO-ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji sudjelovao je 21 student sa likovnih akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Blidinje Ski & Nature Parku. Aktivan angažman lokalne zajednice na pomirenju doprinosi napretku zajednice i zbližavanju ljudi, a aktivnost organizatora radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost, likovno stvaralaštvo i izložbe. Umjetnička voditeljica ovogodišnje likovne Eko kolonije i kustos izložbe Kristina Ćavar, mag. sakralnog slikarstva, akad. slikarica istaknula je:

- Ekologija kao početna točka razvija se kroz platna u vrtlogu boja te u konačnici daje jasnu sliku odraza ljudske duše mladih umjetnika. Zastupljen je nadrealizam, ekspresionizam, simbolizam i još mnogi drugi likovni pravci koje su sudionici uzimali kao osnovu ispoljavanja vlastite impresije koju je izazvalo Blidinje. Spoj umjetnosti i ekologije očituje se kroz interakciju tijekom realizacije projekta, ali objedinjuje se u vidu izložbe predstavljene javnosti. Ovogodišnja izložba je dubokoumna, nosi snažnu poruku. To je poruka mira, filantropski orijentirana, apelira na očuvanje okoliša i mira u svakom čovjeku.

Tema kolonije bili su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina. Izložba pokazuje uspješnost navedenoga projekta, ali i mogućnost postizanja dobrih rezultata u saradnji s lokalnim zajednicama. Na izložbi nazočnima se obratio stručni suradnik u Ministarstvu obrazovanja, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Josip Primorac koji je istaknuo da izloženi radovi studenata s različitih likovnih akademija traže svoje mjesto pod „likovnim suncem“ te da unose promjenu i oplemenjuju kulturno grad Široki Brijeg. Tim riječima Primorac je proglasio izložbu otvorenom.

Projekat PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS s partnerima -  Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA). Izložba će biti otvorena do 2. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije