PAPANDOPULOVA “MOSTARSKA POEMA”

Bilo je to vrijeme kad je Mostar bio ispred Zagreba i Beograda

04.06.2017.
u 14:00

Osamdesete godine prošlog stoljeća s ravnateljicom Borikom Vanović na čelu Škole bile su bogate i plodne. Tih su se godina učenici Škole sa saveznih i republičkih natjecanja redovito vraćali s brojnim osvojenim nagradama, mahom prvim i drugim, piše Večernji list BiH.

Dobra i smišljena obrazovna politika započeta pedesetih godina i ostvarena kroz suradnju sa Simfonijskim orkestrom u osamdesetim rezultirala je činjenicom da se mostarska Škola na saveznim natjecanjima redovito predstavljala s dva školska orkestra te u pravilu osvajala prva mjesta. Orkestri pod vodstvom Franje Peternela i Vilka Jutta bili su uzori i mnogo većim te jačim glazbenim središtima od Mostara. Tako se ovih dana navršava punih 30 godina otkako su 1987. na Saveznom natjecanju učenika i studenata glazbe Jugoslavije u Dubrovniku dva orkestra Muzičke škole iz Mostara osvojila prvu i treću nagradu. Prvu nagradu osvojio je Orkestar Srednje muzičke škole pod ravnanjem maestra Franje Peternela načinivši pravi presedan da orkestar iz maloga grada, poput Mostara, trijumfira ispred puno većih sredina, poput Zagreba i Beograda. Treću nagradu osvojio je Orkestar Niže muzičke škole pod ravnanjem dirigenta Vilka Jutta. Posebnu ulogu u radu Škole dali su nastavnici gudačkoga odjeljenja, poput Paule Pastor, Vlatka Cipre i Marka Begića, ali i vanjskih suradnika, kao što su Tomislav Ivačić, Tibor Bauer i Miroslav Galić.

Osamdesetih godina Školu su završili i na daljnje usavršavanje otišli učenici gudačkoga odjeljenja Davor Vasilj, Renata Prizmić, Miljenko Puljić, Slavica Ilić, Arman Patak te Tonćo Ćavar.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?