Monografija “Primadonna”

‘Bila sam popularna jer mi ništa nije bilo teško učiniti za publiku’

13.09.2017.
u 10:15

Knjiga “Primadonna” autora Jasmina Bašića, monografija je koja opisuje život i karijeru jedne od najvećih opernih diva s ovih prostora Gertrude Munitić. Operna pjevačica Munitić (78), najveće je uspjehe u karijeri doživjela kao primadona sarajevske Opere. Bila je ljubimica nekadašnje Jugoslavije, često je znala zapjevati i pred Titom, a iz Sarajeva nije htjela otići ni u teška ratna vremena, no napustila ga je 2007. godine nezadovoljna stanjem u matičnoj kući, nakon čega se preselila u Zagreb, gdje i danas živi.

Odlična monografija

Za boravka u Sarajevu, primadona se prisjetila ratnog razdoblja, kolega, te svojih nastupa posebno onih u Mexico Cityju i Rusiji, a o monografji je imala samo riječi hvale.

“Monografija je odlična”, kazala je sarajevskim medijima Munitić. “Moj kolega Jasmin je s puno ljubavi sve napravio i napisao, ne znam kome bih dopustila uopće to raditi, jer sam odbijala ponude. Jednostavno nisam znala kako će tko pisati i što će pisati, a u njega sam imala beskrajno povjerenje”, rekla je.

O tome što joj znači još jedan povratak u Sarajevo, kaže:

“Sve je jako uzbudljivo. Zbilja sam uzbuđena. Čovjek ne bi imao osjećaja kad ne bi tako bilo, ali odavno sam se od toga odviknula - ima deset godina da ne pjevam, držim da moj privatni život bude samo moj. Nosim u srcu određene ljude, ali ovaj susret s gradom, s publikom koja me prepoznaje i pozdravlja na ulici, to je ono što - ne da me veže, nego obaveže. Presretna sam što sam tu” - istaknula je ova velika umjetnica, koja je u Sarajevu provela 30 godina svoga života.

Uloge u operama, operetama i mjuziklima, od Gilde u “Rigolettu”, Traviate, Lucie di Lammermoor do Male Floramy, donijele su joj svjetsku popularnost i slavu, a njezino ime je uvršteno i u 4. ediciju Međunarodnog adresara istaknutih ličnosti American Biographical Instituta.

Dalmatinski geni

Umjetnica, koja je u bogatoj karijeri osvojila brojne nagrade te bila miljenica mnogih ljubitelja opere, kaže: - Čuvao me Bog i dobrota! I moji dalmatinski geni, ma što se dogodilo, uvijek dignem glavu i idem naprijed. Ali, ono što me najviše održalo, to je moja publika. Publika me oduvijek voljela. Recimo, nikada mi nije bilo teško otići pjevati na selo. A mojim kolegama jest. I čudili su se zašto sam ja tako popularna, a oni nisu, kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?