Braća Miloš

Bez obzira na različitosti kultura spaja, a njezin izostanak razdvaja

17.12.2015.
u 07:00

"Božićno silo" jedan je od svijetlih primjera kvalitetne organizacije. U nedjelju će zapjevati i velikani gange koji nisu nastupali 20 godina

Četvrtu godinu zaredom etnoglazbenici Jure i Damir Miloš u Grude dovode najveće regionalne etnoglazbenike. Ganga i gusle redovito u božićno vrijeme ujedinjuju ljude, a izreka "tko pjeva zlo ne misli" ponajbolje se oslikava na ovoj manifestaciji koja nosi naziv "Božićno silo".

Svijetao primjer

- Stižu nam gosti iz čitave BiH, Hrvatske i Crne Gore. Ovaj događaj je jedan od svijetlih primjera, što se u praksi pokazalo proteklih godina, kako kultura spaja bez obzira na različitosti, a izostanak kulture u svakom smislu razdvaja ljude, govori nam Jure Miloš, mladi etnoglazbenik koji iza sebe ima snimljene albume, niz televizijskih nastupa, gostovanja po Americi i Kanadi i mnoštvo zapaženih uspjeha na etnoglazbenom polju. Uz guslarski i gangaški program, večer će uveličati legendarni gangaš Ante Boban Bujica i nadaleko poznati hercegovački tekstopisac Frano Mikulić Jukić. Oni će biti naratori, ujedno i voditelji ove zanimljive i sadržajne večeri. - Nastupit će gangaši koji 20 godina nigdje nisu nastupili i time je Organizacijski odbor posebno zadovoljan, govori nam Miloš koji je i voditelj "Škole tradicijskih glazbala" koja se održava u prostorijama studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Velebna manifestacija

Zahvaljujući njemu čuva se nematerijalna baština ovih krajeva i mladi se uče svirati diple, gusle, lijericu i druge instrumente uz koje se mogu obrazovati, nadograđivati i širiti ih na buduće naraštaje. Sve vještine Jure Miloša koji s bratom Damirom u Grudama održava velebnu manifestaciju "Božićno silo", kao i vještine najvećih etnoglazbenika iz regije, koji su i pobjednici na razini svojih država i šire, moći će se vidjeti u kinodvorani Grude u nedjelju, 20. prosinca od 18 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?