Kantautor iz Mostara

Andrićevo “Pismo nikome” uglazbio Sanel Marić Mara

20.06.2019.
u 07:30

Nakon Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet-bega Bašagića, Antuna Branka Šimića i drugih velikana bosanskohercegovačke poezije, mostarski kantautor Sanel Marić Mara sa svojim bendom ukomponirao je i našeg nobelovca, književnika Ivu Andrića.

Riječ je o pjesmi “Pismo nikome”, urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana snimili u mostarskom Pavarotti centru.

Bio je to za njega, kaže Mara, novi izazov, objasnivši kako je nastala ideja ukomponiranja Andrićeve poezije s čime se još nijedan autor nije uhvatio ukoštac na način da tekst našeg nobelovca pretoči praktički u jedan melankolični pop rock izričaj.

- U razgovoru s meni dragim ljudima, prijateljima iz Travnika, Enes Skrgo, Emir Nazzif Fetahović, koji su nam sredinom 90-ih organizirali prve poslijeratne koncerte u predivnom gradu Travniku, dobili smo nekoliko lokacija za uraditi koncert. Jedna od tih lokacija je i rodna kuća Ive Andrića. Svirati “Vasduh” i “Kovilje” u kući nobelovca, pjesme Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet-bega Bašagića, Antuna Branka Šimića, a ne svirati Ivu Andrića, bilo bi besmisleno i uvredljivo - kazao je Mara.

Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevu tekstu jest činjenica da poezija napisana davne 1940. savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo.

- Tekst njegove pjesme “Pismo nikome” iz davne 1940., još dok je Andrić boravio u Berlinu, privukao me je na prvo čitanje. Sve ono što osjećam sad u zemlji i vremenu u kojem živim je kao nacrtano u ovoj pjesmi. Ponovno me je pjesma ukomponirala. Zahvaljujući divnim ljudima, glazbenicima, Dario Lukić (klavir), Đani Pervan (producent), Martin Hausler (klarinet), Marko Jakovljević (bass), Jasmir Sljepčević (bubanj), uspjeli smo izaranžirati, snimiti i tako uokviriti jednu cjelinu i našu kulturnu scenu obogatiti za još jednu pjesmu jednog od najvećih književnika s ovih prostora - Ivu Andrića.

Iza Mare su četiri albuma: “Kroz”, “Funkcija života u e-molu”, “Vasduh” i “Kovilje”. Svaki je priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je novi singl “Pismo nikome”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?