izvješće

Korupcija u Italiji pojede 60 milijardi eura godišnje

talijanska policija
AFP/PIXSELL
22.10.2012.
u 16:58

Italija je dobila ocijenu 3,9 u odnosu na 6,9 kolika je središnja ocijena zemalja OECD-a

Na korupciju se u Italiji potroši 60 milijardi eura godišnje što je gotovo cijeli iznos bruto nacionalnog dohotka Hrvatske. Italija se nalazi na 69. mjestu svjetske tablice Transparency Internationala, zajedno s Ganom i Makedonijom, po korupciji. Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednika komisije za prevenciju fenomena korupcije Roberta Garofolija, predstavljeno je izvješće o korupciji u Italiji. Prema indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index) Italija je dobila ocijenu 3,9 u odnosu na 6,9 kolika je središnja ocijena zemalja OECD-a na tablici od 1 do 10, a gdje desetka znači nepostojanje korupcije.

Prema podacima talijanskog državnog računa, korupcije svake godine pojede 60 milijardi eura. To znači da sve poskupljuje, odnosno korupcija je dodatni porez na cijenu. Prilikom davanja posla izgradnje nekog objekta, na korupciju ide 25 posto, za koliko i poskupljuje cijena dovršenja izgradnje. Za mala i srednja poduzeća cijena korupcije može iznositi i 40 posto iznosa posla. Talijanska nestranačka vlada premijera Marija Montija predložila je zakon protiv korupcije, ali je on zapeo u parlamentu. Stranke postavljaju razne uvijete za njegovo izglašavanje, koje se stalno odgađa, a korupcija raste.

Italija je na posljednjim mjestima u Europi po korupociji, koja je u posljednjih desetak godina stalno rasla, a sudske prijave i kazne protiv korumpiranih osoba su u padu. Izrečene kazne za korupciju su smanjene sa 1.700 u 1996. godina na samo 239 u 2006. godini. Mario Monti je izjavio kako širenje fenomena korupcije “minira povjerenje tržišta i poduzeća, obeshrabruje strana ulaganja i na taj način smanjuje konkurentnost Italije”. Borba protiv korupcije jedna je od osnovnih zadataka ove vlade, naglasio je Monti.

>> \'Domoljubnim obveznicama\' Italija prikupila 18 mlrd. eura!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?