USTAVNI SUD FBIH

Konsenzus pet sudaca može riješiti pat-poziciju

ustavni
22.09.2012.
u 10:29

Radivojevićev povratak na ministarsku poziciju donio bi SDP-u prevagu u Vladi Federacije,

Ustavni sud Federacije BiH mogao bi idućeg tjedna ponovno vijećati o slučaju legalnosti bjanko ostavke zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića.

Čeka se odluka

Oko zahtjeva premijera Federacije Nermina Nikšića za ocjenu ustavnosti odluke entitetskog predsjednika Živka Budimira, da prihvati bjanko ostavku ministra Radivojevića, Ustavni sud je već nekoliko puta vijećao, ali odluka nije donesena. To nije iznenađenje ako se zna da je za valjanost odluke potrebno da ju podrži pet sudaca. Kako su već duže vrijeme upražnjene tri pozicije, u vijećanju sudjeluje samo šest sudaca pa je dovoljno da dvoje njih bude protiv i da odluka ne može biti donesena. No, Ustavni sud, usprkos problema s kvorumom, nastoji doći do odluke oko koje bi se složilo barem pet, ako ne i svih šest sudaca. Dok se to ne dogodi, Radivojević neće sudjelovati u radu Vlade niti će obnašati ministarsku dužnost. Zadnja prilika da se Radivojević vrati na posao prije odluke Ustavnog suda propala je prije nekoliko dana kada je Županijski sud u Sarajevu, kao drugostupanjsko tijelo, odbio Radivojevićevu žalbu na odluku Općinskog suda. Radivojević je od Općinskog suda u Sarajevu tražio da do odluke Ustavnog suda o legalnosti ostavke on bude vraćen na poziciju ministra. Međutim, Općinski, a sada i Županijski sud u Sarajevu odbacili su njegov zahtjev. Jasno je da se Federacija sada nalazi u pat-poziciji i da bez odluke Ustavnog suda ili političkog dogovora iz te situacije ne može izići. Eventualni Radivojevićev povratak na ministarsku poziciju donio bi SDP-u neophodnu prevagu u Vladi Federacije, odnosno mogućnost da donosi odluke bez osam ministara koji dolaze iz “protivničkog tabora”, kojeg čine SDA, HSP i Boljitak. To je posebno značajno u kontekstu utvrđivanja i predlaganja zakonskih dokumenata te smjene politički nepodobnih upravljačkih struktura u ključnim javnim poduzećima.

Smjena kadrova

Naime, nakon formiranja “platformaške” vlasti na veliki broj značajnih pozicija u upravama i nadzornim odborima telekoma, elektroprivreda i pošti došli su kadrovi SDA, HSP-a i Boljitka. SDP s novim koalicijskim partnerima želi preuzeti te važne poluge moći u Federaciji, ali zbog blokade u Vladi, to nije u mogućnosti.
Procedure su takve da to što SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. imaju uvjerljivu parlamentarnu većinu ne osigurava im i mogućnost smjene “odmetnutih” upravljačkih tijela u javnim poduzećima. Ovakvo stanje na određeni način ugrožava i poslovanje tih poduzeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?