Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Kompromis i dijalog su smjernice za BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sudjelovao je na bledskoj konferenciji i uputio poruke kako rješavati otvorena pitanja u regiji i BiH
11. rujna 2011. u 12:07 3 komentara 5 prikaza
Inzko
Foto: VL FOTO

Dijalog i kompromis moraju biti smjernice za Balkan. Političkim podjelama u Jugoistočnoj Europi mora se upravljati tako da ne izbiju na površinu s negativnim posljedicama, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sudionicima međunarodne konferencije u Sloveniji. Upozorio je da su neki političari u BiH “pokazali spremnost poduzeti jednostranu akciju, čak i kad su znali kako štetno to može biti”.

Govoreći na bledskom strateškom forumu koji okuplja značajne osobe iz oblasti politike i privatnog sektora kako bi raspravljali o ključnim pitanjima s kojima se Europa suočava u 21. stoljeću, Inzko je izjavio da politički dijalog i kompromis moraju biti smjernice za BiH i cijelu regiju Balkana. Inzko je kazao da međunarodna zajednica ima stalnu moralnu obvezu osigurati civilnu i vojnu nazočnost koja pruža jamstvo za mir i stabilnost dok se regija kreće naprijed, te da je dugoročni međunarodni angažman investicija u budućnost Europe.

Dok međunarodna zajednica može održati uvjete za postizanje napretka, brzina napretka će ovisiti o ponašanju izabranih vlasti, naglasio je. Kazao je i da BiH ima ogromne prirodne i ekonomske potencijale, ali da sposobnost i talent građana BiH sputavaju političari koji su se navikli na stagnaciju. Inzko je zaključio izlaganje apelirajući na “zajedničku viziju” koja je dosad bila “sastojak koji nedostaje” te naglasio da BiH ne nedostaju građani koji imaju viziju oslobođenu nacionalizma i utemeljenu u najbolje europske ideale.

 • Deleted user:

  Sta gosp. Inzko lupeta da politicari sputavaju sposobnosti gradjana. Pa gradjani su birali te politicare, i politicari sprovode volju gradjana. Inzko je taj koji se mjesa u sto se mijesati nebi smio (suspenzija odluke SIP-a).

 • garbage2:

  Inzko ce se mijesati svugdje gdje treba. Kao npr u slucaju blokiranja izbora vlade FBiH od strane HDZ-ovaca. Za to ima mandat koji proistice iz Daytonskog sporazuma kojeg smo svi mi tako rado potpisali. Poslije jebanja nema kajanja.

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  gospodin bi trebao odgovoriti na dva pitanja . zašto je podržao nezakonitu uspostavu vlasti u federaciji ? zašto su hrvatima opljačkali hercegovačku banku tenkovskom pljačkom ? kad odgovore na ta dva pitanja treće je kad će hrvati moći izabrati svog ... prikaži još! predstavnika u predsjedništvo bih kao ostala dva naroda bošnjaci i srbi ?